Is duurzame energie de oplossing voor hoge energieprijzen?

Prijsstijging

“Energieleverancier zegt contract op vanwege ‘historisch hoge energieprijzen’ en verzekeringsmaatschappij zegt polis op vanwege ‘duurzame energie opwekking’ “ Deze krantenkop zou niet misstaan op de voorpagina van de Telegraaf van morgen, aldus ing. Hans Sikkema, risk engineer bij Raetsheren.

Door het aantrekken van de economie en de beperkte voorraden is schaarste ontstaan op de energiemarkt. Om die reden zijn in korte tijd de energieprijzen tot historische hoogte gestegen. Experts verwachten dat deze stijging zich de komende jaren zal doorzetten, waardoor het steeds interessanter wordt om naar duurzame alternatieven te kijken.

De keuze om te investeren in die alternatieven wordt steeds groter, zoals zonnepanelen/boilers, warmtepompen, waterstof- en hybride-systemen. Naast het feit dat nog niet alle nieuwe technieken even bedrijfszeker zijn, is ook de betrouwbaarheid niet in alle gevallen gewaarborgd. Neem als voorbeeld de montage van een zonnepaneleninstallatie op het dak van een gebouw. Dat brengt risico’s met zich mee. De afgelopen jaren zijn er regelmatig branden ontstaan op daken met  zonnepanelen. Verzekeraars zijn hierom terughoudend geworden. De schade als gevolg van brand door zonnepanelen is vaak aanzienlijk. Aan de zonnepaneleninstallatie zelf en het kan een volledig gebouw in de as leggen. Daarnaast bestaat er ook kans op milieuschade, omdat kleine deeltjes van de zonnepanelen tijdens de brand met de rook worden verspreid in de omgeving. Helaas blijft het niet alleen bij zonnepanelen; ook een warmtepomp kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

De vraag is dan ook: hoe moeten we nu verder? Verzekeraars zijn terughoudend over duurzame energieopwekking, terwijl de energieprijzen de pan uit rijzen. Het advies: ga in een zo vroeg mogelijk stadium in overleg met je verzekeraar of intermediair om je plannen te bespreken. Zo voorkom je teleurstellingen, onnodig hoge premies, aanpassingen of eisen achteraf. 

Meer weten? Neem contact op met Hans Sikkema (Risk Engineer) van Intrakoop-leverancier Raetsheren via hans.sikkema@raetsheren.nl of bezoek Raetsheren.nl.

Deel dit artikel