OMT-advies over gebruik FFP2-maskers

Verpleegkundige met FFP2-masker

Met de opkomst van de Omikron-variant is de discussie over het (preventief) gebruik van FFP2-maskers weer actueel. Minister Hugo de Jonge heeft advies gevraagd aan het OMT en besloten een deel van de LCH-voorraad van FFP2-maskers tegen gereduceerd tarief beschikbaar te stellen aan zorgorganisaties (te bestellen tot en met 18 januari 2022).

Hieronder volgt een samenvatting uit zijn brief aan de brancheorganisaties in de zorg die wij hebben ontvangen.

Gebruik FFP2-maskers in het ziekenhuis

Het Expertiseteam Infectiepreventie van de Federatie Medische Specialisten (FMS) heeft richtlijnen opgesteld voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen in ziekenhuizen (de leidraad 'Persoonlijke bescherming in de (poli)-klinische setting vanwege SARS-CoV-2'). Dit team heeft besproken of in de leidraad niet in meer situaties een FFP2-masker geadviseerd moet worden in plaats van een chirurgisch masker (IIR). Het expertiseteam stelt op dit moment nog onvoldoende wetenschappelijke data te zien voor aanpassing van de leidraad. Daarmee blijven de huidige aanbevelingen rondom maskergebruik onveranderd.

Gebruik FFP2-maskers buiten het ziekenhuis

Het RIVM heeft op verzoek van de sector en op basis van OMT-adviezen het document 'Uitgangspunten voor het gebruik van PBM buiten het ziekenhuis' opgesteld. Het komt erop neer dat het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen een aanvulling is op algemene preventieve maatregelen en het gebruik van het type masker afhangt van de specifieke situatie en handeling. Zo worden bij aerosolvormende handelingen FFP2-maskers gebruikt. Ook bij situaties waarbij de inschatting is dat er mogelijk een verhoogd risico is op het vrijkomen van zeer kleine druppeltjes, zoals bij langdurige blootstelling op een korte afstand aan een COVID-19-positieve/ -verdachte patiënt/cliënt, is een FFP2-mondneusmasker te overwegen.

In de uitgangspunten is ook opgenomen dat als de specifieke situatie daarom vraagt, zorgmedewerkers op basis van hun professionele inzichten en ervaring beredeneerd kunnen afwijken van de uitgangspunten. 

Advies OMT

Het OMT adviseert in zijn advies van 24 december 2021 na raadpleging van de beschikbare wetenschappelijke bewijzen en internationale richtlijnen, inclusief die van de WHO-expertgroep, op dit moment geen aanpassing van de geldende richtlijnen voor mondneusmaskerbeleid in de gezondheidszorg. Met uitzondering van aerosolvormende procedures is er vooralsnog geen bewijs dat het gebruik van FFP2-maskers tot minder infecties leidt dan het gebruik van chirurgische mondneusmaskers IIR. Bij contact met COVID-patiënten wordt daarom het gebruik van een chirurgisch masker IIR of een FFP2-masker, in combinatie met de aanvullende persoonlijke beschermingsmiddelen en maatregelen, geadviseerd. FFP2-maskers moeten altijd worden gebruikt bij COVID-patiënten bij wie aerosolvormende handelingen worden toegepast. Op COVID-cohort afdelingen waar veel aerosolvormende handelingen worden toegepast kan overwogen worden uitsluitend FFP2-maskers te gebruiken. In situaties met intensieve blootstelling aan COVID-patiënten kan uit voorzorg aanbevolen worden om een FFP2-masker te gebruiken.
Op basis van het OMT-advies zijn de uitgangspunten voor persoonlijke beschermingsmiddelen bij verzorging, verpleging of medische behandelingen buiten het ziekenhuis per 24 december 2021 verder verduidelijkt op de site van het RIVM.

Bestelmogelijkheid LCH 

FFP2-maskers zijn volop beschikbaar en worden op veel plaatsen gebruikt. Om het gebruik van deze maskers een extra boost te geven om zo de drempel om FFP2-maskers te gebruiken en beschikbaar te stellen aan zorgverleners verder te verlagen kunnen zorgorganisaties eenmalig via het LCH FFP2-maskers tegen sterk gereduceerd tarief bestellen. Deze maskers zijn alleen bestemd voor eigen gebruik binnen de instelling. Via de gebruikelijke LCH-procedures kunnen zorgaanbieders van 4 tot en met 18 januari 2022, of zolang de voorraad strekt, bestellen via www.lchulpmiddelen.nl. Bij de verdeling zal een verdeelsleutel worden gehanteerd. 

Het volledige bericht van het Ministerie van VWS is ook te vinden op de Intrakoop Inkoopcommunity.

Deel dit artikel