Onzekere tijden op energiemarkt

Gasfornuis_web

De berichtgeving in de media staat de afgelopen dagen volledig in het teken van de ontwikkelingen in Oekraïne, maar gaat ook over de impact op onder andere de energieprijzen. Hoe is de inkoop van energie binnen jouw zorgorganisatie geregeld?

Ondanks de tot nu toe milde temperaturen deze winter zijn de energieprijzen nog altijd  extreem hoog. Bovendien is aardgas als brandstof voor energiecentrales meer in trek dan kolen door de fors gestegen CO2-prijzen. De huidige CO2-prijs ligt ver boven de prijsverwachting voor 2030 in de laatste Klimaat en Energieverkenning van november vorig jaar. Dit is het jaarlijks geactualiseerde rapport van onder meer het CBS, Planbureau voor de Leefomgeving en TNO waar de Nederlandse regering voor een belangrijk deel haar energiebeleid op baseert.

De grootste onzekerheid in de markt is op dit moment de situatie in Oekraïne en de bereidheid van Rusland om (meer) aardgas naar Europa te exporteren. Andere onzekerheden zijn de coronapandemie en de vraagontwikkeling. Door de hoge inflatiecijfers, voor een belangrijk deel gedreven door de energieprijzen, kunnen huishoudens minder besteden en staan de marges van bedrijven onder druk.  

In de huidige marktsituatie kunnen wij ons voorstellen dat je het als zorgorganisatie lastig vindt om beslissingen te nemen over de strategische inkoop van gas en elektriciteit voor de komende jaren. Ook door de financiële impact die dit kan hebben op de budgetten. 

Als je hierover van gedachten wilt wisselen of interesse hebt in onze collectieve inkoop van energie, dan nodigen wij je uit om contact op te nemen met David Hoorn.  

 

Deel dit artikel

Neem contact op

David Hoorn
Productgroepmanager Energie
  • 06 52 75 28 84