Maximaal 13 miljard aan SDE++-subsidie beschikbaar

Duurzaam

Duurzaamheid staat hoog op de overheidsagenda. Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, moet de CO2-uitstoot in 2030 minstens met 55% omlaag. De SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) helpt deze doelstellingen behalen. Als jouw zorgorganisatie overweegt zelf (meer) duurzame energie op te wekken, dan kan de SDE++- subsidie ervoor zorgen dat je de investering veel eerder terugverdient. Bij toekenning wordt het verschil tussen de kostprijs van grijze (fossiele) energie en die van duurzame energie vergoed over een periode van 15 jaar.

€ 13 miljard budget

De overheid stelt ongeveer 8 miljard euro extra beschikbaar (maximaal 13 miljard) voor de inzet van technieken voor de opwekking van hernieuwbare energie en van andere CO2-verlagende technieken. Het uiteindelijke budget voor de SDE++-ronde in 2022 wordt op een later moment vastgesteld. Een belangrijk uitgangspunt is de rangschikking op basis van verwachte subsidie per vermeden ton CO2-emissie. Dus hoe meer CO2-emissie je vermijdt, hoe hoger de kans op subsidie.

Waarom gebruikmaken van de subsidie zinvol is

Naast het verkorten van de terugverdientijd zijn er meer goede redenen om dit jaar SDE++- subsidie aan te vragen:

  • Zelf opwekken van zonne-energie is een zeer betrouwbare manier van verduurzaming, waardoor je ook een hoger energielabel krijgt.
  • Duurzame energieopwekking zal een essentieel onderdeel van de routekaarten blijven om aan de toenemende plichten voor het verduurzamen van de zorgsector te voldoen.
  • Er is geen zekerheid over de voortzetting of hoogte van de subsidieregeling in de toekomst.

Dien je aanvraag op tijd in

Je kunt de SDE++-subsidie aanvragen van 28 juni tot en met 6 oktober 2022. De belangstelling is meestal groot. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wacht dus niet te lang, als je een subsidieaanvraag overweegt.

Openstellingsronde SDE++ 2022 Fasegrens €/ton CO2 
 28 juni 9.00 uur 65 
11 juli  75
 29 augustus 105
 12 september 165
 26 september tot 6 oktober 17.00 uur 300 

Ondersteuning bij aanvraag

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van SDE++-subsidie of wil je dit liever uitbesteden aan een specialist? Wij hebben vanuit Intrakoop contracten afgesloten met twee onafhankelijke partijen: Hellemans Consultancy en INNAX. Zij kunnen je ondersteunen bij het aanvragen van deze subsidie.

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten? Neem dan contact op met

Elise ter Heine
Contractmanager Energie
  • 06 13 15 28 93