Zorgsector ziet marges verdampen door hoge energiekosten

Kosten in de zorg
Pogonici

Door de hoge gas- en elektriciteitsprijzen stijgen de energiekosten van de zorgsector dit jaar naar verwachting met 472 miljoen euro en volgend jaar zelfs met 740 miljoen euro ten opzichte van 2019. Als de tarieven voor geleverde zorg niet worden verhoogd, dreigen veel zorgaanbieders volgend jaar verlies te maken. Zo constateert ABN AMRO in de analyse die we hier weergeven en waaraan Intrakoop heeft meegewerkt.

De gas- en elektriciteitsprijzen lijken het hele jaar hoog te blijven. De prijzen stegen vorig jaar al door krappe gasreserves. De Russische invasie in Oekraïne zorgt voor meer onzekerheid en een verdere stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen. ABN AMRO verwacht dat over heel 2022 en 2023 de gas- en elektriciteitsprijzen gemiddeld circa vijf keer zo hoog zijn als in 2019. Een aantal zorgaanbieders heeft een variabel energiecontract. Zij lopen nu al tegen enorme energiekosten aan en zien hun winst verdampen. Hierdoor kunnen ze minder investeren in personeel, vernieuwing en verduurzaming.

Gelukkig kopen de meeste zorgaanbieders gas en elektriciteit meerjarig in via een collectief. Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, doet dit voor ruim de helft van de Nederlandse zorgsector. Hierbij hanteren zij een langetermijnstrategie: “In december hebben we alle benodigde energie voor het nieuwe jaar gespreid over de jaren ervoor ingekocht. Vervolgens berekent de energieleverancier voor het hele jaar een vast leveringstarief voor gas en elektriciteit voor de zorgaanbieders. Hierdoor komen zij niet voor onaangename verrassingen te staan gedurende het jaar”, vertelt inkoper/productmanager energie David Hoorn.

Hoge energiekosten

Voor zorgaanbieders die gas en elektriciteit door Intrakoop laten inkopen, valt de kostenstijging in 2022 nog enigszins mee in verhouding tot de stijging van de spotprijzen in de markt. Intrakoop heeft namelijk op eerdere momenten al een groot deel tegen lagere marktprijzen ingekocht voor 2022. Hierdoor liggen de energiekosten dit jaar slechts 25 procent hoger dan in 2019. Zorgaanbieders met een variabel contract krijgen daarentegen wel dit jaar te maken met een vervijfvoudiging van hun energiekosten. Ongeveer 10 procent van de zorgaanbieders heeft een variabel contract, blijkt uit gesprekken met zorgaanbieders.

De energiekosten van de zorgsector nemen in 2023 echter verder toe. Dan krijgen ook de zorgaanbieders die via Intrakoop inkopen te maken met forse prijsstijgingen, ondanks dat Intrakoop de afgelopen jaren al volume heeft ingekocht voor 2023. “We zullen voor het einde van het jaar nog een deel van onze energie moeten inkopen, en dat gaan zorgaanbieders volgend jaar terugzien in de leveringstarieven”, legt Hoorn uit.

De hoge gas- en elektriciteitsprijzen kosten de zorgsector dit jaar naar verwachting 472 miljoen euro extra ten opzichte van 2019, blijkt uit berekeningen van ABN AMRO. Hierdoor komen de totale energiekosten in 2022 uit op 1,1 miljard euro. In 2023 lopen de totale energiekosten zelfs op tot 1,4 miljard euro.

Lees de volledige analyse van ABN AMRO.

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over de ontwikkelingen in de energiemarkt of heb je andere energievragen? Neem dan contact op met

David Hoorn
Productgroepmanager Energie
  • 06 52 75 28 84