"Schoonmaak in de zorg vraagt om teamwork"

Schoonmaak algemeen_web

Schoonmakers, zorgmedewerkers en infectiepreventiedeskundigen hebben allemaal een belangrijke rol in het zorgen voor hygiƫne in zorginstellingen. "Schoonmaak in de zorg vraagt om teamwork", zegt professor Didier Pittet, directeur van het Infection Control Programme op de universiteit van Geneve en voorzitter van Clean Hospitals, in een bericht op servicemanagement.nl.

Omvangrijker dan het lijkt

Volgens de professor wordt er vaak te makkelijk over schoonmaak gedacht. "Het is helemaal niet zo simpel als het lijkt. Er moeten veel beslissingen genomen worden en er zijn veel partijen bij betrokken." Zo kan het verwisselen van een schoonmaakmiddel een enorme impact hebben op de schoonmaakmedewerkers die dagelijks met dat product moeten werken.

"Het is heel erg belangrijk dat de mensen die dit soort beslissingen nemen, goed begrijpen wat de consequenties zijn van nieuwe producten of technieken. Daarom moet je dit soort beslissingen als team nemen en niet individueel", benadrukt Pittet.

Betere zorg voor de patiënt

De schoonmaakexperts, infectiepreventiedeskundigen en zorgmedewerkers spelen allemaal een rol in het zorgen voor (omgevings)hygiëne. Pittet: "Als Clean Hospitals willen we deze partijen nog beter laten samenwerken om betere zorg voor de patiënten te bewerkstelligen. Alleen als je verschillende expertises combineert, kun je de beste beslissingen nemen." Zo heb je mensen nodig met verstand van de wetenschap en theorie achter hygiëne en schoonmaak, maar ook mensen met verstand van specifieke producten en technieken.”

Lees het volledige artikel op servicemanagement.nl

 

Deel dit artikel