Calamiteitenindexering 2022 versus indexering 2023

Prijsstijging

De wekelijkse prijsontwikkelingen houden ons aardig bezig. Zeer frequent ontvangen we kennisgevingen over prijsverhogingen vanwege stijgende energietarieven, grondstofprijzen, onbalans in vraag en aanbod en personeelstekorten.

Om vast te stellen hoe deze verhogingen tot stand zijn gekomen en of ze reëel zijn, vragen we altijd door naar de invloed van de ontwikkelingen op de verschillende kostprijscomponenten. Sommige verhogingen blijken onontkoombaar, vaak kunnen we nog wat bijstellen omdat in de keten nog een deel van de kosten geabsorbeerd kan worden. In ieder geval zijn we intensief in gesprek met alle marktpartijen om de schade voor onze leden zo veel mogelijk te beperken. 

'P-knop' versus 'Q-knop'

In die onderhandelingen draaien wij waar mogelijk aan de “P knop”, de prijs dus. Daarnaast adviseren we onze leden om ook aan de “Q knop” (hoeveelheid) te draaien. Met andere woorden; koop waar mogelijk minder in, verleng de gebruiksduur, standaardiseer, zorg voor goed voorraadbeheer en deel overbodige voorraad of inventaris met andere locaties of instellingen.

Indexering nu versus indexeringen voor 2023

Waar we ook alvast over nadenken zijn de indexeringen die ons te wachten staan voor 2023. Zoals gebruikelijk zijn de indexcijfers van bijvoorbeeld CBS, NZA, NEA voor het nieuwe jaar gebaseerd op de ontwikkelingen in het voorafgaande jaar. Aangezien we in 2022 al met de nodige tijdelijke verhogingen vanwege calamiteiten zijn geconfronteerd, kan het niet zo zijn dat we die prijsverhogingen nogmaals moeten accepteren vanwege contractuele indexeringsafspraken voor 2023.

Voorkomen van een opwaartse prijsspiraal

Het strikt opvolgen van de indexeringsafspraken zou betekenen dat we onze eigen opwaartse prijsspiraal creëren. In onze raamovereenkomsten staat gelukkig dat de indexeringen gemaximeerd zijn en dus door onderhandeling ook lager uit kunnen vallen. Daarnaast is afgesproken dat de huidige prijsverhogingen gebaseerd zijn op calamiteiten en daarmee per definitie tijdelijk zijn. Kortom; we volgen de ontwikkelingen in alle toeleveringsketens op de voet en doen er alles aan om tijdens en na de huidige crisissituatie goede zorg betaalbaar te houden.


 

Deel dit artikel