Onderzoek naar prijsstijgingen in de zorg

Prijsstijging

Hogere energieprijzen, schaarste aan sommige producten en duurdere grondstoffen. Ook voor de zorgsector nemen de kosten enorm toe. Wat is de impact voor zorgorganisaties?

Ziekenhuizen onder druk door prijsstijgingen

Uit een gezamenlijke Impactstudie Prijsstijgingen Ziekenhuizen, voor de zomer uitgevoerd door Intrakoop en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), blijkt dat ziekenhuizen dit jaar 5,8 procent meer kwijt zijn aan diensten en producten die ze inkopen door prijsstijgingen. Dit betekent een kostenstijging van € 489 miljoen in vergelijking met 2021. Omdat ziekenhuizen op basis van eerder gemaakte afspraken met zorgverzekeraars slechts een klein deel krijgen gecompenseerd, moeten ziekenhuizen zelf bijna 300 miljoen extra ophoesten, waarvoor geen dekking is. Bij de lage rendementen die ziekenhuizen maken (1,5%), betekent dit dat vrijwel alle investeringsruimte die ziekenhuizen hebben volledig verdampt.  Lees het volledige artikel 

Onderzoek samen met ActiZ

Op dit moment doen we samen met ActiZ onderzoek naar de stijgende inkoopprijzen van onder meer energie, voeding en hotelmatige kosten en de gevolgen die dat heeft op de bedrijfsvoering van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. De resultaten later dit najaar worden gebruikt om te monitoren of de indexatie vanuit de NZa en zorgfinanciers in de pas blijft bij de werkelijke kostenstijgingen. Heb je als inkoopverantwoordelijke een uitnodiging ontvangen om de online vragenlijst in te vullen? Dan hopen we dat je uiterlijk 14 september aan dit onderzoek kunt en wilt meewerken. 

Voor praktische vragen over het onderzoek kun je contact opnemen met onze Servicedesk, via servicedesk@intrakoop.nl of 0418 65 70 70.


Deel dit artikel