Prijsstijgingen alom, zorg hard geraakt

Wereldeconomie

Het kan je de laatste tijd niet ontgaan zijn, de prijsstijgingen die op ons afkomen. Intrakoop is druk in overleg met haar leveranciers om duidelijkheid te creƫren voor haar leden, de aangekondigde prijsstijgingen te analyseren en een idee te geven van wat er in de komende maanden gaat gebeuren.

Helaas hebben wij geen kristallen bol waarin we een duidelijk beeld van de nabije toekomst kunnen geven. De huidige situatie in de markt is dan ook uniek en niet eerder in deze proporties voorgekomen. We proberen in de wirwar van prijsstijgingen een rode draad aan te brengen, ‘wat speelt er nu?’ en ‘wat speelt er in de toekomst?’ ten aanzien van dit onderwerp. En ook dat is niet echt gemakkelijk. 

Hoe gaan wij ook alweer om met aankondigingen van prijsstijgingen? 

Zoals bekend moeten voorgenomen prijswijzigingen aan ons worden voorgelegd alvorens ze aan onze leden worden medegedeeld. Met de hoeveelheid aankondigingen die we daar nu over krijgen is een groot deel van onze collega’s dagelijks bezig. Het is tijdrovend en arbeidsintensief om precies uit te vinden of, en zo ja, hoe een prijsstijging realistisch onderbouwd wordt. Natuurlijk begrijpen wij dat tekorten in diverse grondstoffen tot prijsstijgingen leiden, wij begrijpen ook dat deze niet altijd volledig voor rekening van de leveranciers kunnen komen en dus een prijsstijging onafwendbaar is. In dit artikel staat een mooie opsomming van de verschillende do’s en dont’s over het communiceren van prijsverhogingen.

Indexaties voor 2023

Naast diverse tussentijdse prijsverhogingen krijgen we ook al aankondigingen voor de indexaties voor 2023. Ook die zijn niet mals. Zo verwacht de schoonmaakbranche een indexatie van 6-8% voor 2023. Binnen de zorg is het NZA prijsindexcijfer (van het voorliggende kalenderjaar) de leidende factor om prijzen te verhogen voor het komende jaar. Het definitief vastgestelde indexcijfer 2021 voor materiële kosten bedroeg 1,77%, wat onder normale omstandigheden de grondslag zou zijn geweest voor een prijsverhoging over 2022. Verschillende bedrijven hebben inmiddels laten weten dat ze met dit percentage niet uit de voeten konden, vanwege de gestegen kosten die de bedrijfscontinuïteit in gevaar zouden brengen. In sommige gevallen zagen we prijsstijgingen met percentages die rond de 5% lagen. De voorlopige prijsindexcijfers over 2023 zijn door de NZA inmiddels bepaald. Alertheid is dus geboden bij de nieuwe prijsaanpassingen voor 2023; leveranciers die zich niet aan de 1,77% hebben gehouden en een hogere prijsstijging hebben gehanteerd zouden niet wederom een prijsstijging voor de materiële kosten van 6,3% (of hoger) door mogen voeren. De prijsstijging zou voor 2022 en 2023 niet boven de 8,07% mogen uitkomen (1,77% en 6,3%).

Extreme gasprijzen en de invloed op de zorg

Afgelopen maandag kwam in een mooi item in het Achtuurjournaal van de NOS aan de orde wat de impact is van de stijgende gasprijzen op de zorg. Een item waarin de reeds opgenomen bijdrage van onze Energie collega David Hoorn helaas op de snijtafel is achtergebleven. Arjan Leenhouts legde echter in ongeveer dezelfde bewoordingen uit wat David ook al zei. 

Inflatie op topniveau

Recent konden we ook al lezen dat de Europese statistieken enorme inflatiepercentages aangaven. Tel daarbij op dat op dinsdag 6/9/22 naar voren kwam dat we qua inflatie ons land een ‘all time high’ hebben bereikt van 12% over de maand augustus. De geruchten gaan dat de looncomponent ook nog wel eens een belangrijke rol zou kunnen gaan spelen in dit dossier. Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt er in de nog niet uitgelekte Prinsjesdagstukken al gesproken over een verhoging van het minimumloon met 10% om te zorgen dat werknemers niet weggaan bij de bedrijven waar ze werken. Kortom, de economie is van de leg en niemand kan aangeven hoe lang dat nog gaat duren. 

Niet echt een positief artikel, de tijden zijn daar ook niet naar. Wees ervan overtuigd dat wij ons uiterste best doen om een goede, zij het stijgende, prijs voor al onze dienstverlening te realiseren waarbij we waar dat kan kijken naar de diverse componenten en percentages en deze proberen op waarde te schatten alvorens we akkoord gaan. 


Deel dit artikel