Hoe houd je grip op je uitgaven voor Eten & Drinken?

Verduurzaming: betrek iedereen bij de plannen

In de huidige markt hebben we te maken met enorme prijsstijgingen en inflatie. Er gaat geen week voorbij of de media brengen (weer) nieuws over oplopende kosten en de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen voor consument en zakelijke markt.

Onder die zakelijke markt valt ook de zorg. En ook in de zorg komen prijsstijgingen in diverse kostensoorten helaas heel veel voor de laatste tijd. Binnen Intrakoop zijn al onze collega's daar continu mee bezig, we overleggen met zowel leden als leveranciers over hoe we kunnen meedenken in oplossingen die helpen bij het beperken van de diverse prijsstijgingen die de afgelopen maanden over ons uit worden gestort. 

Quick-wins

Tijdens de Dutch Health Week hebben onze collega’s Linda van Lievenoogen, Lian Traa en Joey Ronkes in een presentatie uitgebreid aandacht besteed aan de vraag hoe jij als zorgorganisatie je eten en drinken budget onder controle houdt. Zij komen in die presentatie met een aantal oplossingen waarvan er een paar vrij gemakkelijk en snel te realiseren zijn. Denk dan vooral aan assortimentskeuze en menusamenstelling.

Assortimentskeuze

Om met de eerste te beginnen: je zou kunnen overweging om een andere keuze te maken in verpakking. Bestel in plaats van mono verpakking voortaan grotere verpakkingen en maak van daaruit kleinere porties. Houd daarbij wel de uiterste houdbaarheidsdatum in de gaten. Over het algemeen zijn grotere verpakkingen voordeliger dan mono verpakkingen. Eén en ander heeft direct een gunstig effect op je budget. Een tweede oplossing is om de omschakeling te doen van een A-merk naar een B-merk. B-merken, en dan hebben we het niet over omschakelen naar C- en D-merken, leveren vaak dezelfde kwaliteit voor een lagere prijs. Met een direct positief effect op je budget. 

Menusamenstelling

Ook qua menusamenstelling kun je een bijdrage leveren aan kostenbesparing. Denk dan bijvoorbeeld aan: het gebruik van vlees verminderen in zowel frequentie als portiegrootte. De campagne van de flexitariër van Natuur en Milieu sluit hierbij ook mooi aan. Is het voor je cliënten nodig om iedere dag vlees te eten? 
Een andere optie is om, in overleg met diëtetiek en leverancier de huidige cyclus aan te passen op basis van de actuele prijzen. Wellicht iets minder makkelijk realiseerbaar dan de eerdere suggestie over menusamenstelling, maar 'alle beetjes helpen' in de huidige situatie.

Ook in Served, het magazine van Bidfood, komen prijsstijgingen bij eten en drinken en wat je er aan kan doen, aan de orde. Onze collega Joey Ronkes werd daar recent geïnterviewd. Lees het artikel hier

In een volgend artikel zullen we ingaan op een aantal andere suggesties die wij vanuit leden, leveranciers en fabrikanten ontvangen en horen. Samen hebben we de denkkracht om op een eenvoudige manier te komen tot slimme oplossingen die ons helpen kosten te besparen daar waar dat kan.

Deel dit artikel

Neem contact op

Meer weten? Bel of mail met collega Linda van Lievenoogen om hierover verder van gedachten te wisselen of je eigen besparingsoplossingen met haar te delen.

Linda van Lievenoogen
Productgroepmanager Facilitaire Diensten
  • 06 55 72 12 83