Superscanner beoordeelt prijzen door objectief prijsvergelijk

Prijsstijgingen, het woord komt overal steeds weer naar voren. Bij media aandacht voor energieprijzen, huizenprijzen en zeker ook bij een onderwerp als de ‘dagelijkse boodschappen’.

Die dagelijkse boodschappen worden natuurlijk ook in de zorg gedaan. En ook daar speelt de combinatie van verschillende prijsstijgingen een belangrijke rol in het budget. De zorg heeft het moeilijk, ook al voor al die prijsstijgingen, dus zeker nu is slimmer en daardoor voordeliger inkopen van groot belang. Een inkoopcoöperatie als Intrakoop kan je heel goed helpen om meer inzicht te krijgen in je bestedingen. 

Van factuurcontrole naar Superscanner

Wat wij voorheen deden in het ‘prijsdossier’ van ons contractmanagement was het uitvoeren van een zogenaamde factuurcontrole. We checkten een aantal facturen van een lid met de prijslijst van de door hen via ons geselecteerde leverancier.  Nu bieden we in het kader van contractmanagement iets nieuws aan, waarbij we gebruik maken van de diensten van Superscanner. 

Superscanner is een onafhankelijke partij die met behulp van intelligente software de websites van diverse retail partijen (Jumbo, Albert Heijn, Dirk en Plus, om er maar een paar te noemen) ‘scrapt’. Ze vergelijken met die techniek de prijs van een door ons aangeleverde boodschappenmand (de zogenaamde ‘Intrakoop boodschappenmand’), waarin 80 artikelen zitten uit het assortiment van 4 grote supermarkten. De uitkomsten van die scan vergelijken wij met het prijspeil van onze leveranciers en bespreken we met onze leden. 

Supermarkt is altijd goedkoper dan contractleverancier? 

Herken je het algemene gevoel dat de supermarkt goedkoper is dan je gecontracteerde leverancier? Onze prijsvergelijker laat zien dat dit niet altijd het geval is. Zeker niet wanneer we het integraal (TCO) bekijken. Dus inclusief de logistieke kosten voor het gehele eten en drinken pakket, waaronder het zorg specifieke assortiment . Ook leveranciers die gebruik maken van de producten via een supermarkt hebben wel degelijk te maken met verhoogde prijzen. Dit ‘supermarktpakket’ wordt niet jaarlijks geïndexeerd, de rekening wordt wel hoger. Zo’n 10-20% (bron: inflatie basis begin 2021 A-merk en eigen merken). 

Met behulp van input van  Superscanner kunnen we jou, ons lid, een objectief beeld geven van je inkoop van die dagelijkse boodschappen. Voor alle duidelijkheid, we kunnen alleen die boodschappen door Superscanner laten beoordelen die ook in de supermarkt te verkrijgen zijn. Voor de Care betekent dit gemiddeld 20-30% van je totale inkoop van eten en drinken. Voor de overige 70% (foodservice assortiment en maaltijden) zijn andere afspraken nodig. 

Wij bekijken bij Intrakoop graag de kosten voor eten en drinken vanuit de TCO gedachte.  Zo blijkt iedere keer weer dat het belangrijk is om goed na te denken wat bij jouw organisatie past en dat je scherp bent op de wat voor jou belangrijk is qua dienstverlening, assortiment en flexibiliteit. 

Overstap naar private label is in 2023 niet genoeg

Waar de overstap van A-merken naar private labels in 2022 wellicht nog hielp om binnen je eten en drinken budget te blijven, zal in 2023 vooral gewerkt moeten worden aan andere zaken. Denk dan aan: verdergaande digitalisering, gemak (het steeds nijpender wordende personeelstekort!), beter betaalbaar maken om totale TCO te verlagen, meer focus op verspilling (gemiddeld wordt nog steeds bijna 40% van de maaltijden weggegooid), favorietenlijst samenstellen en/of vaste afspraken maken voor speciale assortimenten.   

Wanneer we hetzelfde eten en drinken blijven bestellen dat we tot nu toe bestelden en ook in het proces niets veranderen dan zal je bestaande budget minimaal 12-15% verhoogd moeten worden. Dat is zo goed als onhaalbaar naast alle andere stijgingen in de kosten. Misschien moeten we, gezien de huidige situatie, in de toekomst gaan wennen aan een verschraling van het aanbod en worden we min of meer gedwongen keuzes te maken. Keuzes in aanbod en keuzes in diversiteit.   

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over het objectief prijsvergelijk van Intrakoop met behulp van Superscanner? Vraag ernaar bij het contractmanagementgesprek of via je adviseur.

Linda van Lievenoogen
Productgroepmanager Facilitaire Diensten
  • 06 55 72 12 83