Wat wordt het alternatief voor single use koffiebekers?

Kartonnen bekers van Pedro Sala

Vanaf 1 januari 2024 staat de overheid het gebruik van wegwerpverpakking voor voedsel en drank, de zogenaamde single use verpakking, niet meer toe. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook kartonnen koffiebekers. Deze bekers worden in de zorg veel gebruikt. Daarom organiseerde Intrakoop voor leden en leveranciers op 26 oktober een brainstormsessie over mogelijke alternatieven.

Een gemotiveerde groep leden uit verschillende sectoren in de zorg en  diverse leveranciers hebben aandachtig geluisterd naar Sanne Westra van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zij is de beleidsadviseur achter de wet- en regelgeving over het terugdringen van eenmalig plastic uit het (zwerf)afval.  Het gebruik van de eenmalige koffiebeker is een van de producten binnen het totale gebruik van eenmalige verpakkingen.

Uitzondering in de wet voor het primaire zorgproces

Vanaf 1 januari 2024 is wegwerpverpakking verboden. Voor het primaire proces geldt echter een uitzondering, als de producten onderdeel uitmaken van het zorgproces. Wanneer er risico is op kruisbesmetting of de hygiëne en veiligheid in het geding komen, mag een zorginstelling per geval beoordelen of het gebruik van wegwerpbekers en voedselverpakkingen nodig is.

Deze uitzondering geldt niet voor bezoekers en personeel in zorgorganisaties. In restaurants en bij koffieautomaten moeten wegwerpbekers en overige wegwerpverpakkingen voor voeding vervangen worden door een herbruikbaar alternatief of een alternatief dat hoogwaardig gerecycled wordt. 

Lees meer in de samenvatting van de wet of bekijk de opname van de presentatie over de wet op 26 oktober.

Volop discussie

De presentatie over de wet- en regelgeving leidt tot genoeg stof voor een groepsdiscussie. Zowel vanuit de zorgorganisaties als de leveranciers. Een breed palet aan inzichten, mogelijkheden en uitdagingen voor de zorg passeert de revu. Er zijn drie scenario’s die mogelijk als oplossing kunnen dienen:

  • Bring your own cup
  • Extra prijs vragen voor wegwerpverpakking
  • Statiegeld- en inzamelingssysteem opbouwen

Op dit moment is er nog geen pasklare en eenduidige oplossing, gezien de interne verschillen per zorgorganisatie en sector. Vanuit Intrakoop blijven we de ontwikkelingen volgen. Al onze kennis over dit onderwerp zullen we met onze leden en leveranciers blijven delen.

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Bert Baan
Contractmanager Facilitaire Diensten
  • 06 53 21 55 23