Prijzen voor incontinentiemateriaal in 2023

Prijsstijging

De verwachting is dat de beschikbaarheid van incontinentieproducten ook in 2023 minder zal zijn. Het is aannemelijk dat de prijzen daardoor verder zullen stijgen. Veel leveranciers zullen per januari hun prijzen aanpassen met een verhoging van de NZA-index materiƫle kosten -en soms iets meer- die op dit moment op 9,25% is gesteld. Meer prijsstijgingen in de loop van volgend jaar zijn niet uit te sluiten.

Oorzaken

Helaas is er nog geen verandering in de beschikbaarheid van pulp, de grondstof voor de productie van Incontinentieproducten. Mede door de oorlog in Oekraïne is pulpmateriaal nog steeds schaars. Bovendien kost de productie van incontinentiemateriaal veel energie. Incontinentieproducten en andere papierproducten blijven daardoor duur.

Daarnaast hebben sommige producenten moeite om hun productie op peil te houden, doordat zij onvoldoende grondstoffen kunnen inkopen. Daardoor kan het zijn dat levering van sommige producten langer op zich laat wachten dan we tot voor kort gewend waren.

We verwachten dat prijzen pas weer zullen dalen, als de oorlog in Oekraïne stopt. Dan pas zijn de grondstoffen weer beter verkrijgbaar, zullen de energieprijzen weer dalen en de logistiek eenvoudiger worden.

Rol Intrakoop

Wij houden vanuit Intrakoop de hoogte van de prijsaanpassingen in de gaten en monitoren of daar geen opvallende afwijkingen zijn die niet te verklaren zijn. Ook volgen we de ontwikkelingen in de kosten van grondstoffen. Zodra die een dalende trend laten zien en (Intrakoop)leveranciers die trend niet volgen met de verkoopprijs van hun incontinentieproducten, gaan wij met hen in gesprek.

Deel dit artikel

Neem contact op

Heb je vragen over de prijsontwikkelingen van incontinentiemateriaal? Dan kun je contact opnemen met

Ted Geutjes
Productgroepmanager Medische Hulpmiddelen
  • 06 12 28 43 16