Innovaties Eten & Drinken bij Food Experience

Als facilitair manager of inkoper Eten & Drinken wil je natuurlijk op de hoogte blijven van de laatste kennis en innovaties voor dit domein. In dit artikel delen we graag een aantal ontwikkelingen met je die zijn getoond tijdens de Food Experience.

De Food Experience wordt ieder jaar georganiseerd aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Het thema van deze dag was ‘We’re on fire!’. Ruim 100 afstuderende studenten in onder andere de opleidingen Food Innovation, Food Technology en Milieukunde presenteerden hun concept. 

De concepten waren onderverdeeld in verschillende categorieën:

Duurzame alternatieve eiwitten

Met het concept Friendly’s won Fleur van Loon de categorieprijs Duurzame alternatieve eiwitten. Friendly’s is een chocoladepastaproduct met een hoog alternatief eiwitgehalte in de vorm van insecten. Op deze manier wordt de drempel lager gemaakt om over te stappen naar alternatieven voor eiwitten. Ook stimuleert dit senioren en patiënten die wachtende of herstellende zijn van een operatie om de eiwitinname te verhogen.

Gezond lichaam & gezonde geest

Het merk Sensetions werd het beste beoordeeld in de categorie Gezond lichaam & gezonde geest. Dit merk bevat vijf poeders die een extra mondgevoel aan de maaltijd toevoegen. Het product is gericht op mensen met een reuk- en smaakstoornis. Met name voor senioren kan dit product aantrekkelijk zijn omdat zij vaker te maken hebben met reuk- en smaakverlies. 

Duurzame voedselsystemen

Regenerative Farm Ethiopia is een unieke regeneratieve kernboerderij van 500 hectare in Ethiopië. Deze farm produceert exportgewassen, waaronder biologische avocado’s. Bij dit concept staan waarden als meer loon voor de arbeiders, het genereren van buitenlandse value en aandacht voor een bodem die in balans is centraal.

Afvalreductie en -preventie

Met het concept Stronq speelt Bonita Jansen niet alleen in op gezondheid, maar ook voedselverspilling wordt hiermee tegengegaan. Stronq is een groenterijke pannenkoek waardoor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente sneller gehaald wordt. Bij het bereiden van de pannenkoek wordt de hele broccoliplant gebruikt. Op dit moment wordt over het algemeen slechts 15% van de broccoliplant gegeten. Stronq gebruikt daarentegen de hele plant, die erg voedzaam is. Zo zitten in de bladeren aanzienlijk meer eiwitten die goed aansluiten op de voedingsbehoefte van ouderen en patiënten die herstellend of revaliderend zijn. 

Zinvolle voedselinnovaties / niet-SDG

Als we het hebben over zinvolle voedselinnovaties, dan past daar het concept EETBAAR Tuintje goed bij. Dennie Wolbers heeft ingezien dat groente en fruit steeds minder worden gegeten, onder meer omdat de prijzen hiervan in de supermarkt stijgen. Met het project EETBAAR Tuintje spoort Dennie mensen aan om weer zelf voedsel te verbouwen in hun achtertuin. Ook voor mensen met dementie of voor kleinschalig woonzorgen sluit dit initiatief goed aan. 

Het up-to-date houden van kennis en innovatie is een onderdeel van het contractmanagement dat we onze leden aanbieden. Wil jij jouw kennis en ervaring op het gebied van voedselinnovatie en voedseltrends ook met ons uitwisselen? Pas je zelf innovaties toe die ook relevant zijn voor andere zorgorganisaties?

Deel jouw kennis met ons, zodat andere zorgorganisaties niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden en er meer tijd overblijft voor cliënten binnen de zorg.

Deel dit artikel

Neem contact op

Marc Stout
Contractmanager Facilitaire Diensten
  • 06 52 20 72 32