Besparen? Controleer Btw-tarief schoonmaakfactuur

In deze dure tijden is het extra belangrijk om de rekening voor schoonmaakkosten goed te controleren. Door het toegepaste Btw-tarief in je uitbestede schoonmaak te checken kun je veel geld besparen. Hieronder lees je welke tarieven gelden.

Tarieven

Voor de reguliere schoonmaak in woningen geldt het 9% Btw-tarief. Specialistische schoonmaak en schoonmaak van de buitenzijde van het pand vallen onder het 21% Btw-tarief.

Uitgangspunt om in aanmerking te komen voor het 9% Btw-tarief is dat een woning minimaal 50%  permanent bewoond is. In de ouderen-, gehandicapten en geestelijke gezondheidszorg is dit meestal het geval.

Ook oudere (zorg)panden waarbij geen sprake is van appartementsrechten komen in aanmerking voor het lagere tarief. Belangrijk is dat je de juiste benamingen aan de ruimtes toekent, zodat er geen twijfel over bestaat bij eventuele controle. Denk hierbij aan de benaming ‘woon-slaapkamer’ in plaats van ‘verblijfsruimte’. Gebruik consequent dezelfde benamingen.

Voor de schoonmaak in aanleun- of inleunwoningen in het kader van een Volledig Pakket Thuis geldt het 9% Btw-tarief (niet voor buitenwerkzaamheden). Ziekenhuizen vallen helaas niet onder het 9% Btw-tarief, omdat er geen sprake is van particuliere bewoning.

Glasbewassing

Ook voor glasbewassing buiten geldt altijd het 21%-tarief. Voor het overige glas geldt dat als meer dan 50% van het gebouw bewoond is, het tarief van 9% van toepassing is.

Controleer de factuur

Helaas constateren we nog regelmatig dat het verkeerde Btw-tarief in rekening wordt gebracht. Een controle hierop levert jouw organisatie al snel veel geld op. Erik van Duijvenbode van Respect – wonen, zorg, welzijn (Regio Den Haag en Scheveningen) heeft dit zelf ondervonden. Hij ontdekte dat het verkeerde Btw-tarief werd toegekend. Dit leidde tot een significante creditnota van enkele tienduizenden euro’s!

Een controle is dus altijd de moeite waard!

Deel dit artikel

Neem contact op

Klaartje Stikvoort
Contractmanager Facilitaire Diensten
  • 06 82 06 15 86