Levenscyclusbeheer duurzame technologie realiteit voor zorg

Softwarelicenties

Technologische ontwikkelingen zoals domotica, robotica en eHealth spelen een steeds grotere rol in de zorg. Hierdoor kunnen professionals steeds efficiƫnter en effectiever werken.

Trends zoals verdere digitalisering van de zorgprocessen, mobilisering, Interactie (‘screenification’), virtualisatie en vergaande automatisering zullen binnen afzienbare tijd de standaard worden. 

Echter zorgt de toenemende zorgvraag dat de kwaliteit, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg de komende periode onder druk komt te staan. Naast de schaarste aan personeel en middelen gaat ook de afname van financiële middelen een rol spelen. Daarnaast kunnen zorginstellingen voor wat betreft ICT apparatuur ook niet meer om duurzaamheid en circulariteit heen. 

De ontzorging bij de inkoop en het beheer van ICT oplossingen

De rol van inkoop van technologie binnen de gezondheidszorg wordt daarom belangrijker. Om bij te kunnen dragen aan een duurzame wereld beseffen organisaties zich steeds meer dat toegang tot de juiste technologie belangrijker wordt dan het eigendom ervan.

Vandaar dat wij steeds meer marktpartijen ontmoeten die op het gebied van circulaire en duurzame ICT investeringen ondersteuning kunnen leveren. Zorgorganisaties kunnen geholpen worden door de toenemende investeringen in technologie te combineren met een oplossing die ontzorgt. Niet alleen bij de inkoop van nieuwe technologie maar ook bij het assetbeheer en de continue vernieuwing van IT-hardware. 

Waarde van vervanging inzetten voor nieuwe technologie

Van belang is om te kiezen voor een complete aanpak voor aanschaf, beheer en duurzame verwerking van de te vervangen ICT-apparatuur. Dit is kostenefficiënt, overzichtelijk en milieuvriendelijk omdat het elektronische afval van apparaten zoals laptops, smartphones, monitoren, servers, desktops etc. wordt voorkomen en apparatuur die wordt vervangen op een veilige wijze wordt ontdaan van software en data (gewiped), vervolgens verantwoord wordt afgevoerd of opnieuw wordt ingezet.

Door het chiptekort is duidelijk geworden dat ook wat oudere IT-apparatuur nog steeds van waarde kan zijn en vaak nog op andere plaatsen kan worden ingezet. Bij grotere aantallen kan daarom de opbrengst van deze apparatuur worden gebruikt als financiering van nieuwe technologie.

Financiële instellingen die zich tot nu hebben beziggehouden met het financieren van ICT-bedrijfsmiddelen onderkennen inmiddels de noodzaak van circulariteit en spelen hier op in. 

Eén van de grotere partijen daarin is BNP Paribas die al langer in de ICT markt actief is met leasecontracten voor bijvoorbeeld multifunctionals. Onlangs sloot deze bank een joint venture met het Finse bedrijf 3 Step IT om organisaties te helpen bij het eenvoudiger aanschaffen, beheren en vernieuwen van alle bedrijfstechnologische apparaten.

Het platform dat de kern vormt van de service, Asset IQ, biedt een compleet overzicht van en controle over IT-apparatuur binnen een organisatie. Het systeem helpt bij onderhoudsmomenten, geeft aan wanneer apparaten vervangen moeten worden maar geeft ook aan welke refurbishment mogelijkheden er zijn om de levensduur te verlengen of hoe het apparaat klaar gemaakt kan worden voor verkoop. Het systeem minimaliseert de uitvaltijd van apparaten en IT-beveiligingsrisico’s door real-time inzicht te bieden in de status van apparaten.

Intrakoop heeft met BNP Paribas 3 Step IT afspraken gemaakt voor het organiseren van gezamenlijke kennissessies over dit onderwerp. Binnenkort informeren wij jullie hierover meer.

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je al eerder meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met Simon Kuipers.

Simon Kuipers
Productgroepmanager ICT
  • 06 54 77 10 26