Uitspraak Hoge Raad over zzp of werknemer

Opnemen bloeddruk_web

De fietsbezorgers van Deliveroo waren geen zzp’ers maar werknemers met arbeidsovereenkomsten. Zo luidde de uitspraak van de Hoge Raad onlangs. De hoogste rechter komt echter niet met extra duidelijkheid over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Dat is volgens de Hoge Raad de taak van de wetgever.

De zaak is interessant, omdat betrokkenen hoopten dat de Hoge Raad meer duidelijkheid zou geven over de kwalificatie van arbeidsrelaties. Het kabinet is al jaren bezig met de vraag wanneer iemand als zzp’er mag werken en wanneer in loondienst.

Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) presenteerde in december haar plan om de regels voor inhuur van zzp’ers te verduidelijken. Nieuwe criteria moeten duidelijker maken wanneer iemand een opdracht mag uitvoeren als zelfstandig ondernemer.

Zo wil Van Gennip het gezagscriterium op een moderne manier uitleggen door het begrip ‘inbedding’ toe te voegen. Als iemand werk doet dat ‘organisatorisch is ingebed’ in de organisatie van de werkgever, dan duidt dat op een arbeidsovereenkomst.

In de zaak Deliveroo hangt het oordeel af van ‘alle omstandigheden van het geval’, schrijft de Hoge Raad. Zo voerde Deliveroo aan dat de bezorgers vrij waren om te werken wanneer zij willen en om zich te laten vervangen. Dat wijst op zzp-schap. Maar volgens het hof was er wel sprake van een arbeidsovereenkomst, op grond van de overige omstandigheden. Daarbij woog mee dat het in de praktijk heel moeilijk was voor de bezorgers om zich te laten vervangen.

Kortom, er is geen algemeen principe af te leiden uit deze uitspraak van de Hoge Raad. Of er sprake is van een arbeidsovereenkomst, hangt af van alle omstandigheden. Lees het volledige artikel (bron: Zipeconomy)

Deel dit artikel