Help mee om textiel een tweede leven te geven

Textielrecycling is in Nederland als één van de oudste vormen van grondstofherwinning uitgegroeid tot een volwaardige ketenactiviteit. Inzamelaars van gedragen kleding, sorteerbedrijven en textielrecyclingbedrijven nemen hieraan deel. Deze bloeiende sector zorgt ervoor dat afgedankt textiel een tweede leven krijgt en niet de verbrandingsoven in gaat.

Vergeleken met het produceren van textielproducten van nieuwe vezels is het hergebruiken en recyclen van textiel enorm duurzaam. Jaarlijks wordt zo’n 100 miljoen ton textiel geproduceerd. Door de groeiende wereldbevolking zal dit volume verder toenemen. De trend “Fast Fashion” versterkt dit. De impact op het milieu is enorm. Denk aan CO2-uitstoot, watergebruik en energieverbruik, vaak ook in landen waar grondstoffen schaars zijn en de arbeidsomstandigheden slecht. Uit onderzoek blijkt dat de textielindustrie, na de petrochemische industrie, de meest verontreinigende is.

Ook jouw zorgorganisatie kan bijdragen

De textielrecyclingketen begint bij de bewuste consument en ondernemer. Ook als zorgorganisatie kun je een steentje bijdragen. 

Milieu Centraal heeft een handige  scheidingswijzer ontwikkeld. Een aantal nuttige tips over het gebruik van de textielcontainer:

  • Textiel dat je in de container gooit hoeft niet heel te zijn, maar wel schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog.
  • Gescheurd of versleten? Geen probleem: ook gescheurde en versleten kleding en textiel mag in de bakken. Zelfs als op de container staat dat dit niet mag. Dit is met de grootste inzamelaars afgesproken.
  • Er mag meer in de textielbak dan je misschien denkt. Ook riemen, tassen, petten, knuffels, lakens, poetslappen en gordijnen kun je erin kwijt.

Vraag ook eens aan je wasserij of ze textiel innemen om te recyclen. Vaak is dat namelijk het geval. Sterker nog, sommige wasserijen recyclen hun eigen oude textiel tot bijvoorbeeld nieuwe washandjes of ze verdelen gebruikt persoonsgoed onder goede doelen.

Bronnen: Vereniging Herwinning Textiel en Milieu Centraal

Deel dit artikel

Neem contact op

Astrid Willemsen
Contractmanager Facilitaire Diensten
  • 06 57 90 38 86