Herberekening NZA-index materieel 2023

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de tarieven voor 2024 opnieuw berekenen. De reden hiervoor is dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het definitieve prijsindexcijfer voor materiƫle kosten te hoog heeft vastgesteld.

De NZA-indices, waaronder de NZA-index voor materiële kosten, worden onder andere als basis gebruikt voor indexeringen van inkoopcontracten. Mogelijk zijn er in de tussentijd inkoopcontracten geïndexeerd op basis van de onjuist berekende index (9,99% in plaats van 7,02%). 

Aangezien Intrakoop uiteraard geen zicht heeft op alle overeenkomsten die zijn gesloten tussen zorginstellingen en leveranciers, kunnen we onmogelijk vaststellen voor hoeveel overeenkomsten dit geldt. Het is niet ondenkbaar dat er al overeenkomsten geïndexeerd zijn op een te hoog percentage en waarvoor het factuurbedrag betwist kan worden, omdat de index onjuist gecalculeerd is.

Toetsing Intrakoopovereenkomsten

De raam- en individuele overeenkomsten gesloten door Intrakoop toetsen we op dit moment op mogelijk onjuiste toepassing van de indexering. Voor zover van toepassing worden deze aangepast.

Index NZA-materieel

Ons advies is om te controleren of de index NZA-materieel van toepassing is op jouw overeenkomsten en of mogelijk de onjuiste index 2023 van 9,99% al is doorgevoerd. Als dit het geval is, moet in overleg met de betreffende leverancier tot een aanpassing met terugwerkende kracht overgegaan worden. Ook kan in overeenkomsten zowel de index NZA-materieel als de index NZA-personeel  van toepassing zijn; de eerder gepubliceerde index 2023 NZA-personeel wordt niet aangepast.

Meer informatie vind je op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit. 

Heb je over dit onderwerp vragen, neem dan contact om met je contractmanager.

Deel dit artikel

Neem contact op

Andor Kemper
Inkoop Consultant
  • 06 53 33 03 86