Inkoper in de zorg: een uitdagend vak!

Elke dag werken duizenden toegewijde professionals aan het leveren van zorg aan iedereen die die zorg nodig heeft. In goed toegeruste ziekenhuizen of verpleegtehuizen, met instrumenten en hulpmiddelen die - wanneer nodig - beschikbaar zijn en doen wat er van ze wordt verwacht. Het gaat om levens, dan weer om levensgeluk. Als inkoper voor de zorg maak je het verschil!

Veel van wat professionals en hun cliënten nodig hebben, wordt ingekocht: van medicijnen tot implantaten tot voeding. Sommige zaken zijn gemakkelijk en snel verkrijgbaar, andere zaken vragen soms jaren voorbereiding of veel denkwerk omdat er sprake is van schaarste of omdat het product technisch ingewikkeld is. De laagste prijs levert niet altijd de beste oplossing. En de oplossing van vandaag is vaak niet de oplossing van morgen.

Een uitdagend vak

Het moge duidelijk zijn: inkoper in de zorg zijn is een zeer uitdagend vak! Je bent een spreekwoordelijke duizendpoot omdat je van vele markten thuis moet zijn. Je kunt je bijvoorbeeld uitstekend ingraven in dossiers, je kunt goed luisteren naar de professionals en hun behoeften uitzetten bij leveranciers, je kunt een inkoopstrategie opzetten en uitvoeren met soms best lastige leveranciers, je loopt niet weg van een robbertje onderhandelen. En ga zo maar door

Teamwerk

Gelukkig sta je als inkoper niet alleen! Inkopen is bij uitstek teamwerk. Alleen samen maak je er een succes van, want alles is belangrijk. De professional die de zorg levert natuurlijk, de logisticus, de controller, de kwaliteitsbewaker en in veel gevallen ook de leverancier. Als inkoper sta je daar midden tussenin!

Stel dat je over een tijdje op een bankje in de receptieruimte van een ziekenhuis of zorginstelling zit. Laat je gedachten eens gaan over wat je daar dan kunt ‘zien’. Een man van middelbare leeftijd die gisteren een hartaanval had en nu gedotterd en al het ziekenhuis verlaat. Een jong meisje dat gelukkig door de juiste behandeling haar leukemie onder controle krijgt. Een dementerende man die je ziet genieten van de maaltijd die hem zojuist is geserveerd. De behaaglijke temperatuur in de receptieruimte. De verpleegkundige die langsloopt in een mooi en frisgewassen uniform. En de mevrouw die tegen haar vriendin zegt dat het allemaal zo goed is schoongemaakt.

En weet je, daar heb jij samen met alle anderen voor gezorgd. Hoe mooi is dat? Je hebt impact, het doet ertoe. Je kunt het zien, bijna aanraken. Wie zou dat niet willen?

Word inkoopconsultant bij Intrakoop

Kom je impact hebben, jezelf ontwikkelen, werken aan betere toekomst en ook nog een mooie boterham verdienen in de zorg als inkoper? Bekijk onze vacature en solliciteer!

Intrakoop - Inkoopconsultant Advies & Maatwerk (medior/senior)

Deel dit artikel

Neem contact op

Stel mij je vraag over deze veelzijdige vacature.

Corinne van Setten
Managing Consultant
  • 06 51 01 74 75