Geslaagde regiobijeenkomsten nieuwe Hygiënecode

De afgelopen weken hebben Veilig Voedsel en Intrakoop samen vier regiobijeenkomsten in Arnhem, Tiel, Woerden en Assen georganiseerd over de nieuwe Hygiënecode, die vanaf 1 juli 2023 van toepassing is. Tijdens de bijeenkomsten deelden we ook informatie over de ontwikkelingen op gebied van eten & drinken in het algemeen.

Een samenvatting voor degenen die er niet bij konden zijn:

Vanaf 1 mei 2023 is de nieuwe hygiënecode gelanceerd. Alle zorgorganisaties hebben een overbruggingsperiode van twee maanden om te gaan werken volgens de nieuwe hygienecode die dus vanaf 1 juli 2023 een feit is.

De hoogste tijd dus om leden van Intrakoop door onze samenwerkingspartner Veilig Voedsel te laten informeren over alle bijzonderheden en wijzigingen.

Hoge opkomst

Met een opkomst van ongeveer 150 deelnemers zijn deze regiobijeenkomsten succesvol verlopen. Het benadrukt de coöperatieve gedachte van Intrakoop om samen met haar partners leden te informeren over dit belangrijke onderwerp.

Gert-Jan Hemmers, directeur van Veilig Voedsel, nam de deelnemers heel concreet mee met alle wijzigingen ten opzichte van van de vorige hygiënecode en belangrijke voorwaarden/richtlijnen in de nieuwe hygiënecode.

Voedingcentrum

Daarnaast gaf Lidy Veldhuis van het Voedingscentrum, de maker van de hygiënecode, een toelichting op het proces en belangrijkste wijzigingen. Het is interessant om te zien op welke manier het Voedingscentrum dit proces zeer nauwkeurig aanpakt en nauw samenwerkt met de Voedsel – en Warenautoriteit. Uiteindelijk komt zelfs de Minister eraan te pas om de hygiënecode voor akkoord te ondertekenen. 

De deelnemers gaven aan dat de nieuwe hygiënecode goed leesbaar en duidelijk is en zij complimenteerden Lidy Veldhuis hiervoor.

Enkele doorgevoerde wijzigingen:

  1. Er waren twee Hygiënecodes (groot - en kleinschalig). Deze zijn nu samengevoegd als één Hygiënecode;
  2. Er zijn nog maar twee CCP’s over, namelijk bereiden en terugkoelen. Hierdoor hoeft er veel minder te worden geregistreerd;
  3. HACCP dient in het beleid te worden opgenomen;
  4. Er wordt gewerkt met aantal basisvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld persoonlijke hygiëne en opleiding.

Marc Stout en Marcel van Dalen hebben namens Intrakoop de regiobijeenkomsten mede voorbereid en vormgegeven. Marcel nam de deelnemers mee in alle ontwikkelingen op het gebied van eten & drinken die Intrakoop signaleert bij haar leden en samenwerkingspartners. 

Te denken valt aan visie/beleid – duurzaamheid – kennis & kunde et cetera. Alle ontwikkelingen zijn geconcretiseerd naar de praktijk en er zijn diverse handvatten meegegeven om hiermee aan de slag te gaan.

Het was mooi om te zien dat tijdens deze interactieve sessies de deelnemers ook zelf konden aangeven welke ontwikkelingen er bij hun zorgorganisaties spelen.

Na het doornemen van deze ontwikkelingen zijn er ook koppelingen gemaakt naar aan aantal richtlijnen in de nieuwe Hygiënecode. Zoals de manier waarop je HACCP binnen je algemene visie kunt verwerken. De algemene boodschap is om samen eten & drinken de positie te geven die het behoort te krijgen, namelijk als hoogste prioriteit! Goed te constateren dat er dan voor iedereen een leerzame discussie ontstaat.

Online kennissessies in najaar

Samen met Veilig Voedsel organiseert Intrakoop in het najaar nog een aantal (online) kennissessies om praktische vragen over de nieuwe Hygiënecode te behandelen. Dan kunnen leden ook van elkaar vernemen hoe er landelijk gezien wordt omgegaan met de invoering van de nieuwe Hygiënecode.

Heb je vragen, neem dan contact op met Marc Stout. Hij helpt jullie graag om in contact te komen met Stichting Veilig Voedsel.

Deel dit artikel

Neem contact op

Marc Stout
Contractmanager Facilitaire Diensten
  • 06 52 20 72 32