Verbod op wegwerpbekers biedt nieuwe kansen voor jouw huisstijl

Vanaf dit jaar heb je als consument te maken met de nieuwe regels voor wegwerpbekers- en bakjes: op je werk, bij een afhaalrestaurant of onderweg bij een tankstation. Ondertussen zijn er moties aangenomen over het terugdraaien van het aangekondigde verbod op de wegwerpbekers, maar laten we vooropstellen dat duurzaam consumeren hoe dan ook belangrijk is. Wat betekent de regelgeving voor jouw zorgorganisatie? Wij zetten het nog even voor je op een rijtje en we laten je een passende oplossing zien.

De regels in het kort

Iedereen weet dat er nieuwe regels zijn voor wegwerpservies. Maar wat houden die precies in? Het draait allemaal om het terugdringen van de zogeheten single use plastic-producten - in de volksmond bekend als wegwerpbekers en -bakjes. Deze producten belanden vaak als zwerfafval in de natuur. En dat moet worden tegengegaan door de nieuwe regels die het gebruik van deze wegwerpproducten ontmoedigen. De nieuwe regels treden stapsgewijs in werking:

Vanaf 1 juli 2023: eerst onderweg

In deze fase gaat het om met name take away-producten. Als medewerkers of bezoekers bij jou een beker koffie of een kommetje soep halen om elders te nuttigen, dan mag je geen gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes meer meegeven. Ze kunnen dan een eigen herbruikbare beker of verpakking meenemen, extra betalen voor wegwerpverpakkingen óf je kunt zelf een herbruikbaar alternatief aanbieden.

Vanaf 1 januari 2024: ook op de locatie zelf

Ook als bezoekers of medewerkers eten en drinken óp jouw locatie mag je ter plaatse geen plastic bekers en bakjes voor eenmalig gebruik meer gebruiken. Dit maakt dat alle zorginstellingen moeten kijken naar goede alternatieven.

Van wegwerpbekers naar stijlvolle mokken

Hoe gaat jouw organisatie hiermee om? Ongemerkt hebben deze regels een grote impact. Denk aan bezoekers die in het restaurant of in je gemeenschappelijke ruimte bijpraten met cliënten/bewoners bij een kop koffie. Of aan medewerkers die genieten van een bakje troost in de kantine. Al deze mensen drinken nu vaak nog uit wegwerpbekers.

Locatie

Intrakoopleverancier Viking biedt als alternatief een aantal praktische, duurzame oplossingen. Het bedrijf biedt verschillende mokken en bekers van hoogwaardig keramiek die je kunt personaliseren met het logo van jouw organisatie. Met of zonder oor, in het wit of in kleur en bedrukt naar wens. Daarmee bieden de nieuwe regels ook een mooie kans om je huisstijl prominent op tafel te zetten.

En voor onderweg?

Als herbruikbaar alternatief zijn de Sugercane Cups een goede optie. Dit zij oerdegelijke bekers gemaakt van restmaterialen van de suikerrietplant. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en bieden een hoogwaardig, bijna onbreekbaar alternatief voor de gangbare bekertjes.

Meer weten over de mogelijkheden?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact op met je accountmanager, dan kijken we graag met je mee bij het kiezen van een passende oplossing.

 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

André Burnet
Contractmanager Facilitaire Diensten en Vastgoed
  • 06 26 02 68 03