Hulp gevraagd aan leden voor onderzoek naar de kosten per backorderlijn

Intrakoop start vanaf maart, in samenwerking met Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en onder supervisie van Prof. Eric van Raaij, met onderzoek naar de kosten van backorders binnen de medische gebruiks- en verbruiksgoederen.

Eén van de redenen om dit onder de loep te nemen, is omdat er niet veel bekend is over de verborgen kosten die gemaakt worden door ziekenhuizen als goederen niet meteen geleverd kunnen worden. Intrakoop vermoedt dat de kosten flink kunnen oplopen en middels onderzoek inzicht te krijgen in de hoogte.

Een voorstudie leverde 4 categorieën in backorders op, die verschillend in kosten zijn, en waarvan de meest ernstige categorie als gevolg heeft dat operaties moeten worden afgezegd en patiënten niet geholpen kunnen worden.

Help je mee?

Om de kosten in kaart te brengen, zijn we op zoek naar ziekenhuizen die bereid zijn om in samenwerking met Nicky Huang, een student van RMS, data beschikbaar te stellen. Nicky komt uit Taiwan, wat het project een internationaal karakter geeft. Namens Intrakoop zullen Daan van Gent en Harry van den Broek deelnemen aan dit initiatief.

Wat hebben we nodig?

  • Een jaaroverzicht van de backorders van jouw instelling op het gebied van medische gebruiks- en verbruiksgoederen op product- en leveranciersniveau
  • Een check op de verschillende categorieën van backorders, zodat we kunnen vergelijken welke stappen er genomen worden per categorie
  • Advies inzake de toewijzing van backorders aan een categorie door iemand van jouw afdeling inkoop

De communicatie zal in het engels en merendeel via Teams plaatsvinden.

Wat hopen we te kunnen opleveren?

  1. Een betere sturing voor contractmanagement als het gaat om het beheersen van de kosten per backorderlijn
  2. Een benchmark ten opzichte van andere leveranciers
  3. Een KPI voor prestatieniveau op het gebied van leveringen orders
  4. Een basis voor discussie met leveranciers (maar ook met interne klanten) op het gebied van leverbetrouwbaarheid

Bent je nieuwsgierig geworden en zou je een bijdrage willen leveren (en daarbij ook een inzicht krijgen in jou eigen verborgen kosten) aan dit onderzoek?

Neem dan contact op met Daan van Gentof Harry van den BroekDrie ziekenhuizen hebben hun toezegging voor medewerking al gegeven, maar we kunnen er nog wel een paar extra gebruiken!

Deel dit artikel

Neem contact op

Harry van den Broek
Inkoper/productmanager Medisch
  • 06 53 47 96 64