Duurzame mobiliteit in de zorg: als coöperatie gaan we samen op weg naar besparing, ontzorging en vergroening

Mobiliteit in de zorgsector staat hoog op de agenda van zorginstellingen en ziekenhuizen, en terecht. Het is niet alleen een cruciaal aspect van het dagelijkse functioneren binnen deze sector, maar het heeft ook aanzienlijke gevolgen voor zowel de financiƫn als het milieu. Met meer dan 22% van de totale CO2-uitstoot binnen de zorg en als een van de top vijf kostenposten, is het duidelijk dat mobiliteit een punt van aandacht verdient.

Het thema mobiliteit in de zorg is breed en omvat een veelheid aan aspecten. Ten eerste is er het woon-werkverkeer van medewerkers, dat verantwoordelijk is voor meer dan de helft van alle kilometers die in Nederland worden afgelegd. Ten tweede omvat het zakelijke vervoer binnen de sector, zoals het reizen tussen verschillende locaties, werkbezoeken, en het bezoeken van cliënten thuis. Ten derde speelt het vervoer van patiënten en cliënten een belangrijke rol, bijvoorbeeld voor doktersbezoeken, ziekenhuisafspraken, dagbestedingen of gezamenlijke uitstapjes. Als vierde zijn er de reisbewegingen van bezoekers, familieleden en leveranciers.

Deze vier categorieën samen maken mobiliteit een van de grootste kostenposten in de zorgsector en zorgt het tegelijkertijd voor een hoge CO2-uitstoot binnen de zorg. De uitdagingen op het onderwerp mobiliteit zijn complex, maar er is veel potentieel voor verbetering.

Waarom gaan wij als coöperatie met mobiliteit aan de slag?

Door de groeiende hoeveelheid wet- en regelgeving, zoals de EML (wet milieubeheer), EED, WPM en de invoering van laadpalen volgens het bouwbesluit, worden zorgorganisaties geconfronteerd met nieuwe eisen en uitdagingen op het gebied van mobiliteit.

Om deze uitdagingen aan te pakken en de zorgsector te begeleiden bij het realiseren van een duurzamere en kostenefficiënte mobiliteit, heeft Intrakoop een aanpak op Duurzame Mobiliteit opgesteld, die we graag aan onze leden willen toelichten tijdens een drietal webinars.

Tijdens deze interactieve webinars op 2, 3 en 4 april wordt jullie input zeer gewaardeerd. En vormt daarmee een cruciale stap naar adequate dienstverlening vanuit de coöperatie op het verduurzamen van mobiliteit in de zorg en het aanjagen van besparing.

Wil jij vanuit jouw praktijk met ons meedenken en actief bijdragen aan ons mooie collectief?

Meld je dan aan voor één van de sessies Duurzame Mobiliteit.

Aanmelden kan via deze link.

Deel dit artikel

Neem contact op

Jan Holsappel
Consultant en programmamanager Duurzaamheid
  • 06 21 28 69 32