Plezierig afval scheiden? Bij Yulius doen ze dat zo

Vorig jaar ondertekende Intrakoop een overeenkomst met BINBIN, kennispartner op het gebied van afvalmanagement en leverancier van circulaire afvalbakken. Hierbij staat circulair werken, door beperking van grondstofgebruik en door materialen zo lang mogelijk in de keten te houden, centraal. Vandaag de dag is afval scheiden een belangrijk onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van veel zorgorganisaties. In dit artikel lees je hoe Yulius dit heeft aangepakt.

“De uitstraling en de prijs-kwaliteit heeft gemaakt dat we voor BINBIN hebben gekozen.”

Yulius helpt kinderen, jongeren en volwassenen met psychische problemen. Dat doet deze organisatie vanaf 61 locaties in de regio’s Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. Yulius wil het verschil maken en daarbij hoort Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. En dus ook duurzaam afvalmanagement. Om dat goed in te richten koos Yulius voor BINBIN.

Duurzaamheid is voor Yulius een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. De organisatie gaat onder andere voor milieukenmerk brons van de Milieuthermometer. Dit certificaat zegt wat over hoe een zorginstelling omgaat met o.a. energie, water, lucht, afvalscheiding en afvalstromen, reiniging, gebouwen en innovatie.

Britt Elfring is facilitair adviseur bij Yulius. Ze houdt zich bezig met huisvestingsvraagstukken en facilitaire vraagstukken. Daarbij werkt ze veel samen met de duurzaamheidsadviseur. 

Prijs-kwaliteit

Een van de projecten die Britt recent oppakte, is de keuze voor afvalscheidingsbakken voor alle locaties. Britt: “Er is heel veel keus in afvalbakken, dus ik ben eerst gaan inventariseren wat er allemaal te krijgen is. Ik heb vooral gekeken naar de prijskwaliteitverhouding. Brandveiligheid was ook heel belangrijk. Het kan voorkomen dat cliënten stiekem een sigaret roken en in de afvalbak gooien, dan wil je geen plastic hebben staan. Zo hebben we een eisenlijstje gemaakt en daarmee viel een aantal afvalbakken al af. We wilden sowieso staal en vervolgens was de prijs belangrijk. Als je voor 60 locaties bakken koopt, is dat een flinke kostenpost. Je hebt bakken die € 1.500,-per stuk zijn, dat is niet te doen bij zoveel locaties.” 

Strakke bak

De uiteindelijke keus viel op de bakken van BINBIN. Britt: “BINBIN bakken zien er heel mooi uit en zijn modulair van binnen. Dat is ideaal, want zo kan je ze continu aanpassen. De magneetstickers zijn daarbij heel praktisch, doordat je de bakken zonder beschadigingen toch continu kunt veranderen. Tegelijkertijd ziet hij er wel luxe uit; dat hoor ik ook veel van de locaties. Het is een mooie, strakke, moderne bak met een luxe bamboedeksel.”

Zelf assembleren

Ook de samenwerking was voor Britt een belangrijk aspect. “Dat we goed met elkaar omgaan en goede afspraken konden maken. Bij BINBIN wilden ze ons graag helpen met bijvoorbeeld posters die in één oogopslag duidelijk maken welk afval in welke opening hoort. Die extra’s zijn heel waardevol. Het voortraject was heel fijn. Iedereen dacht heel erg mee.”

Yulius ontving zo’n 60 bakken tegelijk en die hebben ze zelf geassembleerd: “Dat viel reuze mee. Het werkt heel makkelijk met de dekseltjes en het plakken van de stickers. We hebben daar een deel van onze cliënten bij betrokken. Dat was heel zinvol, want zo wisten ze gelijk wat ze op hun kamer kregen. Ik ben overall erg tevreden, dat meen ik echt.”

Puntjes op de i

Nu is het zaak om het afval scheiden goed te laten landen binnen de organisatie. Britt: “Nog niet iedereen is gewend aan afval scheiden, daar moet je aan werken. Er zijn ook nog wel logistieke vraagstukken waar we mee stoeien, bijvoorbeeld: hoe ga je die vier afvalstromen vervoeren naar de container? We moeten nog wat verbeteren om het voor onze gebruikers en vooral voor onze schoonmaak makkelijker te maken. Maar we willen heel graag verduurzamen, dus de eerste stappen zijn zeker genomen. Nu gaan we de puntjes op de i zetten.”

Hoe ver is jouw organisatie met het scheiden van afval? Wil je meer weten over de mogelijkheden, neem dan een kijkje op de leverancierspagina van BINBIN ofneem contact op met Marc Stout.

Deel dit artikel

Neem contact op

Marc Stout
Contractmanager Facilitaire Diensten
  • 06 52 20 72 32