Land van Horne vermindert voedselverspilling met 30 procent

Voedselverspilling verminderen is van groot belang voor een duurzame toekomst. Het bespaart grondstoffen, energie en kosten, en draagt bij aan een verantwoorde voedselketen. De afgelopen drie jaar heeft Intrakooplid Land van Horne zich, samen met Zuyd Hogeschool en Holland Food Service, gericht op het terugdringen van voedselverspilling. De zorgorganisatie kreeg met de hulp van haar leveranciers inzicht in waar verspilling plaatsvindt en kon zo concrete stappen zetten om dit tegen te gaan.

Meten is weten: data als sleutel tot succes

“Door gebruik te maken van de Verspillingschecker en de BI-tool van Holland Food Service hebben wij de afgelopen jaren, met hulp van studenten van Zuyd Hogeschool, de verspilling van de warme maaltijden nauwkeurig in kaart gebracht”, vertelt Rob Gijsen, manager Facilitaire Zorg- en Dienstverlening bij Land van Horne.

“Met behulp van gedetailleerde data-analyse kunnen we snel verbeterpunten identificeren en direct actie ondernemen. Dit heeft ons geholpen om onder andere onze inkoopprocessen te optimaliseren, porties beter af te stemmen op de behoeften van onze bewoners, en centraal te bestellen en leveren. Zo ontzorgen we onze zorgmedewerkers en zorgen we ervoor dat zij hun aandacht volledig kunnen richten op de zorg voor onze cliënten.”

Resultaten die tellen

“De impact van onze inspanningen is duidelijk zichtbaar. Gemiddeld hebben we de voedselverspilling van warme maaltijden de afgelopen 3 jaar met maar liefst 30% weten te reduceren”, legt Rob uit. “Deze resultaten zijn niet alleen goed voor het milieu, maar hebben ook gezorgd voor een efficiënter en duurzamer beleid binnen Land van Horne. Door slimmer in te kopen en nauwkeuriger te plannen, besparen we kosten en dragen we bij aan een verantwoorde toekomst.”

Klaar voor de volgende stap?

Wil jij ook aan de slag met het terugdringen van voedselverspilling? Neem voor meer informatie contact op met Rob Gijsen van Land van Horne of Martien Robben van Holland Food Service. Samen bouwen we aan een duurzame invulling van het eten en drinken in de zorg.

Over Land van Horne

Bij Land van Horne zetten ruim 2.600 medewerkers en 1.000 vrijwilligers zich dagelijks in om een thuis te bieden aan iedereen die op onze zorg is aangewezen. Of dit nu bij de mensen thuis is of in één van onze woonzorgcentra, Land van Horne staat klaar om hen te ondersteunen met persoonlijke en professionele zorg.


Van links naar rechts: Martien Robben van Holland Food Service en Rob Gijsen van Land van Horne.

Deel dit artikel