Subsidie voor duurzame energie

Duurzaam

Nederland heeft flinke duurzaamheidsdoelstellingen. Om deze te helpen realiseren, stelt de overheid jaarlijks miljarden euro's aan subsidie beschikbaar. Speciaal voor duurzame energie (SDE+). Hoe profiteer je hiervan als zorgorganisatie?

De overheid wil duurzame energie op twee manieren stimuleren:

  • bestraffen van een hoog energieverbruik door hogere energiebelasting en via de Wet Milieubeheer;
  • belonen van duurzaamheid door een subsidie voor duurzame energie (SDE+).

Over de SDE+-subsidie

Investeer je in het opwekken van duurzame energie? Dan kun je een extra vergoeding krijgen voor de stroom die je produceert. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van de opbrengst van je zonnepanelen en de energieprijs. Stijgt de energieprijs, dan krijgt je een lagere subsidie. Daalt de energieprijs, dan krijg je een hogere subsidie. Je krijgt geen vergoeding voor de aanschaf van het materiaal.

Hoe werkt het in praktijk?

Stel, je koopt als zorgorganisatie een set zonnepanelen waarmee je ongeveer 100.000 kWh gaat opwekken. Je spreekt met je energieleverancier een terugleververgoeding af. Deze vergoeding daalt en stijgt net zoals de normale tarieven.

Doe je als lid mee aan onze raamovereenkomsten voor energie? Dan ontvang je altijd de maximale terugleververgoeding. Die bedraagt ongeveer € 5 ct/kWh. Hiermee ontvang je per jaar dus €5.000. Met een investering van €150.000 verdien je de zonnepanelen in 30 jaar terug. De grote variabele is de energieprijs. Die kan zakken of weer stijgen.

Zo beperk je risico’s

Gebruik je de SDE+-subsidieregeling? Dan geldt een gegarandeerd tarief per stroomeenheid (kWh). Dit is afgesproken voor een periode van 15 jaar. Stel je kunt dan  maximaal 11,2 ct/ kWh ontvangen. Hiermee daalt de terugverdientijd van zonnepanelen van 30 naar circa 12 jaar. Het rendement op de investering neemt dus fors toe. Ook vervalt het risico van prijsschommelingen.

Timing subsidieaanvraag

Je kunt de subsidie aanvragen in het voor- en najaar. In het begin is het subsidiebedrag het laagst. Geleidelijk loopt het subsidiebedrag op. Meld je je tijdig aan voor subsidie? Dan heb je meer zekerheid dat je de subsidie krijgt, maar dan is het bedrag lager. Dien je de aanvraag pas in de laatste week in om het maximale tarief te krijgen? Dan loop je het risico dat je te laat bent en geen subsidie meer kunt krijgen.

Zo vraag je SDE+-subsidie aan

Je vraagt de SDE+-subsidie  aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als je wilt, kunnen we je bij de aanvraag van subsidie of bij de inkoop van zonnepanelen begeleiden.

Deel dit artikel

Neem contact op

Meer weten over onze begeleiding bij de aanvraag van SDE+-subsidie of bij de inkoop van zonnepanelen? Neem hiervoor vrijblijvend contact op met:

David Hoorn
Inkoper/productmanager Energie
  • 06 52 75 28 84