Hoe pakken we onze aanbesteding zonnepanelen aan?

Duurzaam

Het aanbestedingsteam is samengesteld en bestaat uit Interzorg Noord-Nederland, Tangenborgh, Frion en Intrakoop. Samen met deze leden hebben we de technisch adviseur, INNAX, geselecteerd en belangrijke keuzes gemaakt voor de aanpak van onze aanbesteding zonnepanelen. Onze keuzes delen we graag met je. Zo krijg je alvast een beeld hoe het commitment er waarschijnlijk uit komt te zien.

Soort contract

Het aanbestedingsteam heeft gekozen voor een innovatieve vorm van inkopen, op basis van een prestatiecontract. Dit betekent  dat we in de aanbesteding selecteren op de laagste prijs per opgewekte kWh over een looptijd van 15 jaar. De leverancier bepaalt welke opstelling, zonnepanelen en omvormers hij gebruikt om dit te realiseren. 

Verkaveling

Daarnaast vindt het aanbestedingsteam het verstandig de deelnemende leden in te delen in verschillende kavels. Na het afgeven van het commitment bepalen we hoe we de kavels verdelen. Denk aan bijvoorbeeld care/cure of noord/zuid. We doen dit om ook kleine leveranciers een kans te geven en zoveel mogelijk hoogwaardige inschrijvingen te krijgen. En zo betere condities voor jou als lid af te kunnen spreken. 

Planning

We streven ernaar 1 oktober een raamovereenkomst te hebben waar leden gebruik van kunnen maken. Al gaat kwaliteit boven snelheid. In de inkoopdocumenten nemen we wel op dat leveranciers een garantie moeten afgeven dat de leden die in het najaar van 2017 SDE+ kregen toegekend de zonnepanelen binnen hun uiterlijke termijn – tweede kwartaal 2019 -  kunnen realiseren. 

Financiering

Uit ons onderzoek met Finance Ideas bleek dat samen inkopen van financiering op dit moment niet opportuun is. Zowel door het kleine rentevoordeel vergeleken met eigen financieringsmogelijkheden als het geringe aantal leden dat hier gebruik van wil maken. Wel willen  we  in de aanbesteding als selectie-eis stellen dat de leverancier ook een financieringsaanbod kan doen. Je kunt dan kiezen of je hier gebruik van wilt maken of zelf gaat financieren. 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je ook input leveren, omdat je aan deze aanbesteding voor zonnepanelen wilt meedoen? Of heb je vragen? Neem dan snel contact op met

Jesse Schrama
Consultant Duurzaamheid
  • 06 46 13 54 46