Slim omgaan met overtollig meubilair

Slim omgaan met overtollig meubilair

Het zal voor veel zorgorganisaties een herkenbare situatie zijn: na een verhuizing blijft er meubilair over dat voorlopig geen bestemming heeft. Waar sla je dit overtollige meubilair op? En hoe zorg je voor optimaal hergebruik binnen de eigen organisatie? Stichting ActiVite maakt hiervoor gebruik van de slimme online tool 'MoBis' van Intrakoop-leverancier Mondial Movers.

MoBis staat voor Mondial Opslag Beheer Informatie Systeem. Dit is een milieuvriendelijk programma voor organisaties die meerdere vestigingen hebben en waarvan de benodigde inventaris per locatie regelmatig wisselt. 

Hoe werkt het?

De overtollige inventaris wordt opgeslagen bij de dichtstbijzijnde locatie van Mondial Movers. De verhuisorganisatie heeft 27 vestigingen door heel Nederland: daarmee is er altijd een opslagloods in de buurt. Vervolgens registreert het Mondial Verhuisbedrijf alle items in een computerprogramma (omschrijving, afmetingen, foto’s enzovoort). De betrokken medewerkers van een zorgorganisatie krijgen een inlogcode voor dit programma. Hiermee kunnen ze vanaf hun eigen werkplek inloggen in het systeem en in één oogopslag zien welke spullen de organisatie in opslag heeft staan. Als er iets staat wat ze nodig hebben, kunnen ze dat aangeven. De benodigde spullen worden vervolgens naar de vestiging vervoerd. Op deze manier wordt er minder nieuw gekocht, en meer hergebruikt.

‘Zo maken we optimaal gebruik van onze spullen en kopen we niet overbodig nieuwe items.

Voor Stichting ActiVite bleek MoBis een uitkomst te zijn. ActiVite was oorspronkelijk alleen een thuiszorgorganisatie, maar breidde in de afgelopen jaren haar zorgaanbod uit en heeft inmiddels verpleeghuizen op tien locaties. Oude locaties werden gesloten en bewoners verhuisden naar nieuwbouwlocaties. “In het begin zorgden we zelf voor de opslag, maar dat was op een gegeven moment niet meer haalbaar voor ons”, vertelt John Duindam van ActiVite. “Door alle verhuizingen waren er simpelweg te veel meubels en andere spullen die in opslag stonden. Omdat het zonde is om dat zomaar weg te gooien, wees Mondial Verhuisbedrijf Henneken uit Zoetermeer ons op MoBis. Dit systeem is voor ons, in het kader van milieubewust werken en hergebruik, een uitvinding. Stel dat er acuut een kamer ingericht moet worden op één van onze zorglocaties, dan kan ik vanaf mijn eigen computer inloggen in MoBis en bekijken wat we nog in opslag hebben staan. Zo maken we optimaal gebruik van onze spullen en kopen we niet overbodig nieuwe items. Bijkomend voordeel is dat de medewerkers van Mondial alle items registeren in MoBis: dat bespaart ons veel tijd.” 
Voordat de items in opslag gaan, worden ze eerst goed nagekeken door het Mondial Verhuisbedrijf en waar nodig gerepareerd. Mocht dit niet mogelijk blijken dan zorgt Mondial Movers voor een passende recycling van de materialen. Een mooi voorbeeld van een circulaire economie.

Activite John Duindam_web

De ervaren zorgverhuizers van Mondial

ActiVite werkt al een aantal jaar samen met Mondial Verhuisbedrijf Henneken, onderdeel van Mondial Movers. Deze verhuisorganisatie heeft jarenlange ervaring met verhuizingen in de zorgsector en is daarmee de zorgverhuizer van Nederland. Het uitgangspunt is om klanten op alle vlakken te ontzorgen. “Je merkt dat de zorgverhuizers van Mondial veel ervaring hebben: ze zijn in staat om de ‘totale zorg’ soepel te verhuizen. Ze weten de rust te bewaren tijdens de verhuizing en dat is voor de cliënten erg prettig”, aldus Duindam. 

Deel dit artikel