Kosten besparen door verbetering van logistiek rondom textieldienstverlening

Opvouwen wasgoed_web

Hoe regel ik het logistieke proces rondom de textieldienstverlening zo goed en efficient mogelijk? Deze vraag krijgt onze inkoper- productmanager Astrid Willemsen regelmatig van een facilitair manager of inkoper bij een zorgorganisatie. Alhoewel de situatie afhankelijk is van het proces bij de betreffende organisatie en zelfs binnen een organisatie locatie-afhankelijk kan zijn, deelt zij graag haar kennis. Een kleine aanpassing kan leiden tot een efficiƫntere manier van werken en hiermee kosten besparen.

Een belangrijke stap tot het krijgen van inzicht en mogelijkheden is een hele eenvoudige; laat jouw leverancier meedenken! Zij hebben de meeste ervaring en spreken dagelijks vele zorgorganisaties met dezelfde uitdagingen. Een voorbeeld van aanpassing is bijvoorbeeld het op volgorde laten hangen van het wasgoed op de looproute binnen jouw organisatie. Dit kan veel tijd, en dus geld schelen. Zelfs als hierdoor in eerste instantie het inkoopbedrag iets hoger wordt. Een andere mogelijkheid die jouw wasserij kan bieden is het mee verpakken van het platgoed bij het persoonsgebonden goed. In één ronde breng je zo alle producten bij de cliënt.  

Voorraadbeheer verbeteren 

Naast het logistieke proces van het textiel ophalen en  weer verspreiden is er soms ook verbetering mogelijk op het voorraadbeheer. Je wilt voorkomen dat platgoed te lang in de kast blijft liggen. Schone voorraad wordt vaak bovenop de stapel gelegd en hierdoor blijft het platgoed onder op de stapel  liggen. Dit vermindert de hygiëne  en is ook een kostenpost. Wanneer bijvoorbeeld  de voorraad niet roulerende dekbedden hoog is en tot onnodige kosten leidt. 

De mogelijkheden voor jouw situatie

Genoemde oplossingen zijn geheel afhankelijk van de bedrijfssituatie. Vraag daarom advies aan jouw wasserij. Ook Astrid denkt graag met je mee. Doordat Intrakoop bij meer dan 70 leden contractmanagement uitvoert is er veel kennis over vraagstukken en de daarbij behorende mogelijke oplossingen. Indien gewenst brengen we je in contact met leden met dezelfde uitdagingen om eenvoudig ervaringen uit te wisselen.

Deel dit artikel

Neem contact op

Astrid Willemsen
Contractmanager Facilitaire Diensten
  • 06 57 90 38 86