Zorgsector gaat aan de slag met MVI

Duurzaamheid

Met het tekenen van de Green Deal Duurzame zorg voor een gezonde toekomst is op 10 oktober 2018 een extra impuls gegeven aan het behalen van de klimaat­doelstellingen. Hierin hebben veel partijen in en om de zorg met elkaar afgesproken om de komende jaren de CO2-uitstoot te reduceren, circulair te werken, te zorgen voor schoon water en een gezonde leef- en verblijfsomgeving.

Inkoop kan daar een significante bijdrage aan leveren door de bestaande landelijke criteria voor maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI), zoals die op de website van PIANOo zijn gepubliceerd, te gebruiken in offerteaanvragen.

Voor onderstaande categorieën zijn de MVI-criteria al gedefinieerd:

  • Automatisering en telecommunicatie
  • Energie
  • Grond-, weg- en waterbouw
  • Kantoorfaciliteiten en diensten
  • Kantoorgebouwen
  • Transport en vervoer

MVI-criteria in Negometrix

Negometrix stelt, als meest gebruikte inkoopplatform in de zorg, deze criteria laagdrempelig beschikbaar via standaard vragentemplates in de inkoopsoftware. Voor alle Negometrix-gebruikers zijn deze voortaan gratis beschikbaar. Deze tool wordt deels gefinancierd met klimaatgeld uit het regeerakkoord. Hiermee geeft de rijksoverheid via inkoop een impuls aan de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie. De templates kunnen eenvoudig aan offerteaanvragen worden toegevoegd. Door het online karakter gebruik je altijd de laatste versie.

Als een organisatie geen gebruik maakt van Negometrix, dan zijn de criteria beschikbaar als Excel-bestand. Zo kun je ze alsnog eenvoudig aan je eigen offerteaanvraag toevoegen. In een blog op de website van Negometrix staat extra uitleg.

Help je mee?

Het beheren en uitbreiden van de categorieën en criteria vergt kennis en toewijding van vakgenoten. Heb je interesse om hier onderdeel van uit te maken? Meld je aan bij de werkgroep MVI van NEVI Zorg! 

We zoeken super-users die de criteria voortdurend kunnen updaten, maar ook mensen met vakkennis die kunnen helpen in het opstellen van zorg-specifieke productgroepen (zoals geneesmiddelen, medische disposables, implantaten, diagnostiek, en medische technieken) en bijbehorende criteria. 

Als je belangstelling hebt voor een specifieke productgroep, wil je dat dan ook vermelden? Aanmelden kan via zorg@nevi.nl.
De werkgroep MVI van NEVI Zorg werkt hierin samen met onder andere MPZ en Intrakoop.

Op naar een duurzame en gezonde toekomst!

Deel dit artikel

Neem contact op

Joost Geerlings
Adviseur
  • 06 20 60 39 44