Biodynamisch lichtsysteem remt dementieklachten

Sparckel.verlichting in zorgorganisatie

Nabootsen van natuurlijk daglicht door een biodynamisch lichtsysteem heeft een remmende werking op dementieklachten. Dat blijkt uit onderzoek van GGZ Eindhoven. De ernst van neuro-psychiatrische symptomen, vooral op het gedrag, vermindert.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Met een snel vergrijzende en steeds ouder wordende bevolking is de verwachting dat het aantal dementiepatiënten de komende jaren verder toeneemt, tot zelfs een half miljoen Nederlanders. Een geneesmiddel tegen dementie bestaat (nog) niet. Een biodynamisch lichtsysteem is dan ook vooral een middel om de ontwikkeling van dementie bij patiënten af te remmen. 

Langer en beter slapen

Cliënten in zorgorganisaties, zoals dementiepatiënten, hebben vaak een tekort aan natuurlijk daglicht. Dat heeft een negatief effect op hun biologische klok: ze zijn onrustig en slapen slecht. Een biodynamisch lichtsysteem compenseert het tekort aan daglicht. En wat blijkt? Dementiepatiënten die gebruikmaken van een biodynamisch lichtsysteem slapen tot 100 minuten langer en beter. Een goede nachtrust bevordert hun lichamelijk en geestelijk herstel, waardoor ze minder neuro-psychiatrische symptomen vertonen. Als cliënten doorslapen en overdag kalmer zijn, wordt ook het medisch personeel minder belast.

Aanvullend onderzoek

Het eerste vrijstaande biodynamische lichtsysteem met een remmende werking op dementieklachten is ontwikkeld door Sparckel in samenwerking met de TU/Eindhoven en Fontys Hogescholen. De komende tijd volgt meer wetenschappelijk onderzoek naar de uitwerking van dit systeem op zorgbehoevenden in het algemeen en dementiepatiënten in het bijzonder.  

Kijk voor meer informatie op onze site

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over onze overeenkomst met Sparckel? Neem dan contact op met:

Ted Geutjes
Inkoper/productmanager Medisch
  • 06 12 28 43 16