Biodynamisch licht verhoogt kwaliteit van leven bij dementiepatiënten

Sparckel.verlichting in zorgorganisatie

Dementie is nog niet te genezen. Door het gebruik van biodynamisch licht lijkt wel de kwaliteit van leven voor dementiepatiƫnten verbeterd te kunnen worden. Zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit Tilburg bij experimenten met biodynamisch licht van Sparckel bij GGZ Eindhoven, in het kader van het project Innovate Dementia.

De positieve effecten van biodynamisch licht zijn al langer bekend. Met kunstlicht de zon nadoen, beïnvloedt de menselijke hormoonhuishouding op een positieve manier: het stimuleert de werking van onze biologische klok en hiermee bijvoorbeeld ook ons slaappatroon. Door overdag veel activerend blauwwit licht te gebruiken, wordt het slaaphormoon melatonine onderdrukt. Zodra dit hormoon overdag niet onnodig wordt verbruikt, komt het in de avond beter op. Dit leidt tot een goede en diepe slaap.

Invloed op dementiepatiënten

Juist bij mensen met dementie raakt de biologische klok vaak ontregeld. In de GGZ-instelling in Eindhoven is onderzocht of en welke invloed het gebruik van biodynamisch licht van Sparckel (type Bright Brenda) heeft op de biologische klok van dertien patiënten met dementie. De resultaten waren uiterst positief. Tijdens het onderzoek daalde het ronddwalen bijvoorbeeld van 11 naar 5 keer per nacht. Bovendien nam het ’s nachts rustig in bed blijven met gemiddeld 77 minuten toe. Ook het aantal dutjes overdag nam af: van 16 naar 7 keer. 

Langer thuis wonen

De nachtelijke onrust van dementiepatiënten is een zware last voor zowel de patiënt als zijn of haar directe omgeving. In veel gevallen is dit een belangrijke reden om de patiënt naar een zorginstelling te verhuizen. In een vervolgonderzoek hopen de onderzoekers van de Universiteit Tilburg te achterhalen of biodynamisch licht ook effect heeft op thuiswonende dementiepatiënten. Mogelijk kan dit ervoor zorgen dat dementiepatiënten langer thuis kunnen blijven wonen. De onderzoekers willen hiervoor een diverse groep mensen met dementie bestuderen. 

Kijk voor meer informatie over Sparckel op onze site

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over onze overeenkomst met Sparckel? Neem contact op met

Ted Geutjes
Inkoper/productmanager Medisch
  • 06 12 28 43 16