Coronavirus, de gevolgen voor je inkoop

Coronavirus

Het is niemand ontgaan de afgelopen weken, de opmars van het Coronavirus en de berichten over de run op mondkapjes en desinfecterende handgel.

Ook wij krijgen vragen vanuit onze leden, leveranciers en medewerkers over wat wij weten en doen aan de (mogelijke) gevolgen van het Coronavirus en dan vooral  op het gebied van onze expertise, de inkoop. 

We hebben de volgende tips en adviezen gelezen en met wat we horen in de markt en van onze leveranciers komen we tot deze bundeling van informatie: 

 • Houd voor wat betreft het omgaan met je werknemers/collega’s de adviezen van de RIVM aan
 • Als inkoper zou je in het algemeen de volgende zaken goed in de gaten moeten houden, aldus de Nevi:
  • Controleer je inventaris
  • Communiceer met al je leveranciers
  • Zorg voor een herstelplan
  • Bereid je voor op hervatting van de normale situatie als de epidemie voorbij is
 • Onze collega’s van Nevi  zijn via hun portal een online community gestart om informatie te delen. Ook als niet-lid kun je je hiervoor aanmelden. Deze is te bereiken via deze link
 • Alternatieven achter de hand houden ook
 • Risicobeoordeling is van groot belang en een onontkoombare eerste stap
 • Vanuit het verzekeringsperspectief zijn er tips van onze leverancier Raetsheren van Orden:
  • Kijken we naar de gevolgen van door de overheid getroffen maatregelen dan is het goed te bedenken wat daarvan de gevolgen voor je bedrijf of bedrijfsvoering kunnen zijn. Denk aan het afsluiten van wegen, luchthavens en grensovergangen en import- en exportverboden. Maar ook aan het afsluiten van een heel gebouw. 
  • Welke contractuele verplichtingen kun je niet nakomen door de gevolgen van het Coronavirus. Zijn de gevolgen daarvan in je contract afgedekt? 
 • Vanuit ons segment Energie weten we inmiddels dat onze leveranciers Eneco en Vattenfall nu nog geen grote preventieve maatregelen nemen die ook direct business impact kunnen hebben. Zij volgen de ontwikkelingen nauwgezet en handelen op basis van de ontwikkelingen en de aanwijzingen van de overheid.  
 • Vanuit het segment Textiel begrijpen we dat de wasserijen hun klanten hebben geïnformeerd over de door hen genomen maatregelen die in lijn zijn met de adviezen van de Federatie Textielbeheer Nederland. Hierover publiceerden wij eerder dit artikel
 • Ons segment Medisch ziet vooral risico’s bij de leveranciers van verbruiksmaterialen. Een groot deel van de producten of productonderdelen komt uit China. Leveringen daarvan komen mogelijk in gevaar. Mediq Medeco geeft aan dat ze op dit moment  geen mondmaskers, handdesinfectie en beschermingsbrillen meer hebben. Ze zijn op zoek waar ze die nog kunnen kopen. Daarnaast hebben ze een analyse gemaakt van producten die mogelijk leveringsproblemen gaan opleveren, als de situatie met het Coronavirus langer aanhoudt. Van de ca. 20.000 producten kwamen ze uit op een lijst van rond de 500 producten die daarvan last zouden kunnen krijgen. Ze zijn bezig om voor die producten nu alvast naar alternatieven te kijken die wel beschikbaar blijven. Brocacef is ook door zijn voorraad van maskers en andere beschermingsproducten heen. Ook zij kijken waar ze producten vandaan kunnen halen om klanten te leveren. 

Heb je  naar aanleiding van dit artikel hele specifieke vragen, aarzel dan niet om ze ons te stellen. Via onze Servicedesk weten wij snel de juiste persoon in onze organisatie aan te spreken, die je vraag kan beantwoorden.

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten? Onze collega's helpen je graag verder.

Intrakoop Servicedesk
Elke werkdag bereikbaar
 • 0418 65 70 70