Het coronavirus: een update over het wassen van textiel

Textiel in care_web

Het verkleinen van de kans op verspreiding van het coronavirus is een aandachtspunt in de textielwasserij. Daarnaast stijgt het aanbod persoonsgebonden goed door het verminderen of zelfs verbieden van bezoek aan cliƫnten. Een extra uitdaging!

Wasserijen

Er was al een toenemend aanbod van persoonsgebonden goed aan de wasserijen. Nu de overheid heeft besloten dat verpleeg- en verzorgingshuizen hun deuren dicht moeten houden voor bezoek en leveranciers zal dit aanbod verder groeien. De wasserijen proberen, als de capaciteit het toelaat, te voldoen aan deze vraag.

In het algemeen geldt dat wasserijen kleding die voorzien is van een label (naam, barcode, RFID) goed kunnen verwerken, ongemerkte kleding raakt kwijt tijdens het wasproces. Voor ongemerkte kleding zal de wasserij samen met de zorginstelling zoeken naar een oplossing.

Heb je extra aanbod of loop je tegen een vraagstuk aan? Neem dan contact op met jouw wasserij/accountmanager.

Mogelijkheid voor wassen persoonsgebonden goed

Door de toename in vraag wijzen we je graag op deze mogelijkheid. Dobbi biedt een landelijke oplossing voor het wassen van persoonsgebonden goed. Wasgoed wordt bij woonzorglocaties of bij individuele huishoudens opgehaald en 48 uur later weer schoon terugbezorgd. Het merken of chippen van kleding is niet nodig omdat orders individueel gereinigd worden. Aan de service zijn geen vaste kosten verbonden en de service kan al (eenmalig) vanaf 6 kg worden gebruikt. Voor Intrakoop leden gelden aantrekkelijke voorwaarden. 

Neem voor vragen en service binnen zorginstellingen contact op met Dobbi via 085 0187540 of info@dobbi.com.

Thuis wassen

Mantelzorgers mogen de was gewoon zelf blijven doen. Jouw zorginstelling kan dit faciliteren door de was, bijvoorbeeld in bloktijden, te laten ophalen door mantelzorgers en ook weer retour te nemen. Richt hiervoor een ruimte (hal/fietsenhok/sluis) in waar de mantelzorgers de was kunnen ophalen en retour brengen. De interne distributie moet dan door een medewerker van de  zorginstelling gebeuren.

Verwijs mantelzorgers naar de richtlijnen van het RIVM over het thuis wassen van wasgoed. Deze en andere adviezen van het RIVM lees je hier.

Interne wasserijen

We ontvangen diverse vragen over de desinfectieprogramma’s op was- en afwasmachines. Miele heeft hierover het volgende advies opgesteld

Advies van Miele:
Was- en afwasmachines met een veilig desinfecterend vermogen zijn zeer belangrijk voor de behandeling van vaat en textiel in zorginstellingen. In tijden als deze is dit zelfs cruciaal. Veel van onze professionele was- en afwasmachines zijn standaard uitgerust met speciale programma's voor de thermische en chemo-thermische desinfectie.

Wasprogramma'sAl deze desinfectieprogramma’s zijn gecertificeerd volgens de strengste normeringen.

Op deze poster lees je 10 tips van Miele voor het hygiënisch wassen van textiel. 

Mocht je twijfelen of jouw professionele Miele apparaten over deze programma’s beschikken of hoe je deze kunt inschakelen? Neem dat telefonisch contact met hen op via  0347-378884 of stuur een e-mail naar professional@miele.nl.

Algemene tips

Een aantal algemene tips die iedereen kan toepassen:

  • Was waar mogelijk op 60 graden in plaats van 30/40 graden (als de materialen dat toelaten);
  • Draai geen korte programma’s;
  • Kies waar mogelijk voor intensieve programma’s.

Eerder plaatsten we dit bericht over de mogelijkheid van verspreiding van het virus via textiel. 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over dit artikel of onze dienstverlening voor textielverzorging? Neem dan contact op met

Astrid Willemsen
Contractmanager Facilitaire Diensten
  • 06 57 90 38 86