Aanpak tekort persoonlijke beschermingsmiddelen

Ziekenhuisgang_web

Sinds de media-aandacht over tekorten van persoonlijke beschermingsmiddelen krijgt het ministerie van VWS veel aanbiedingen van partijen die beschermingsmiddelen kunnen leveren. Het ministerie en het landelijk inkoopbureau beoordelen de aanbiedingen op onder meer kwaliteit.

Zij nemen zo snel mogelijk contact op met partijen die kleine voorraden direct in Nederland beschikbaar stellen. Zo zijn afgelopen week rond de 200.000 verschillende typen mondmaskers over zorgaanbieders herverdeeld. Helaas blijken heel veel aanbiedingen uiteindelijk niet bruikbaar. Vandaar dat het ministerie ook bezig is met de aankoop van grote voorraden beschermingsmiddelen in China en een onderzoek naar de mogelijkheden om onder andere mondmaskers in Nederland te gaan produceren.

Het ministerie van VWS heeft samen met een team van professionals uit ziekenhuizen, academische centra, leveranciers en producenten een gezamenlijk initiatief opgericht, het ‘Landelijk Consortium Hulpmiddelen’. Dit consortium heeft als doel om verschillende medische hulpmiddelen waaraan een tekort dreigt, gezamenlijk in te kopen, zonder winstoogmerk, in het landsbelang.

Naast de landelijke inkoopactie vanuit het ministerie kunnen leveranciers ook nog zelf leveren. Inmiddels heeft het ROAZ de grote leveranciers opgelegd hun voorraden te bevriezen. Uitlevering zal via het ROAZ plaatsvinden.

 

Verdeling 

Alle persoonlijke beschermingsmiddelen worden samengebracht in een landelijke opslagruimte. De GGD-GHOR, in samenwerking met het ROAZ, is verantwoordelijk voor de verdeling over de verschillende regio’s. 

Inzicht in bestaande voorraden en behoeften van zorgorganisaties is essentieel voor een goede verdeling van persoonlijke beschermingsmiddelen over de regio’s. Daar is nu een webapplicatie voor, waarin ziekenhuizen, huisartsen, GGD en ambulances hun voorraad en behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen invullen. Verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en ggz-instellingen worden hier zo snel mogelijk op aangesloten. Zij kunnen nu telefonisch en per mail hun wensen doorgeven aan de regionale ROAZ-coördinator (overzicht van regionale coördinatoren voor persoonlijke beschermende middelen). Aan de hand daarvan maakt de GGD-GHOR een verdeling van centraal binnengekomen middelen.

Dit bericht is gebaseerd op de brief die minister Hugo de Jonge op 20 maart aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Deel dit artikel