Tekort aan specifieke spuiten en naalden. Alternatieven?

Spuit vullen met vaccin

Wereldwijd neemt de vraag naar injectiemateriaal enorm toe, vooral als gevolg van de vaccinaties tegen COVID-19. Diverse leveranciers hebben daardoor problemen om bij sommige spuiten en naalden volledig en snel aan de vraag te voldoen. We plaatsten daarover eerder een bericht op 13 januari. Inmiddels heeft ook Mediq laten weten dat zij onvoldoende voorraden krijgen om aan de toegenomen vraag te voldoen.

RIVM levert vaccin met spuiten en naalden

Zoals ook in de uitvoeringsrichtlijn voor de vaccinatie tegen COVID-19 staat, levert RIVM-DVP zowel injectiespuiten (1ml en 3ml) als naalden voor het klaarmaken en toedienen van het vaccin.

Tegelijkertijd is er in de markt voor bepaalde spuiten en naalden geen voorraad meer en is de aanvoer van nieuwe voorraden onzeker. Bestellingen worden daarom niet of slechts gedeeltelijk geleverd.

Uit recente navraag bij BD blijkt dat zij tot in mei problemen verwachten met de levering van verschillende producten, door de situatie rondom COVID-19. Omdat de vraag nog steeds veel hoger is dan de maximale productie. Ze kunnen daardoor niet 100% uitleveren. BD probeert alles zo goed mogelijk te verdelen onder hun bestaande klanten en waar mogelijk alternatieven aan te bieden.

Alternatieven

  • De apotheken hebben vaak een (beperkte) eigen voorraad en maken regelmatig gebruik van andere leveringskanalen. Het kan heel goed zijn dat je voor je spuiten en naalden ook terecht kunt bij de apotheek van je zorgorganisatie.
  • Sommige leveranciers kunnen nog wel spuiten of naalden van een ander merk leveren. 
  • Verschillende leden hebben ons laten weten dat je ook gewone naalden kunt gebruiken. Je kunt daarmee echter het risico lopen op prikincidenten. Dan ben je niet verzekerd en is de zorginstellingen volledig verantwoordelijk voor de (gevolg)schade.

We monitoren vanuit Intrakoop de ontwikkelingen en blijven in gesprek met diverse leveranciers. Als daaruit nieuwe ontwikkelingen of nog alternatieven naar voren komen, zullen we daarover berichten.

Neem contact op

Wil je meer weten? Heb je vragen over hoe Intrakoop je kan ondersteunen in deze coronatijd? Bekijk onze speciale coronapagina of mail naar coronateam@intrakoop.nl.

Deel dit artikel