Elektrisch rijden: duurzaamheid in kader van klimaatdoelstellingen

Electrisch rijden Prisma

Veel zorginstellingen worstelen met de vraag hoe elektrisch rijden goed in de organisatie kan worden ingepast. AURiX neemt als mobiliteitspartner van Intrakoop leden aan de hand en ontzorgt. Prisma in Waalwijk en Magentazorg in Heerhugowaard ondertekenden de Green Deal Duurzame Zorg voor Gezonde Toekomst. Beiden maken gebruik van de duurzame leasemogelijkheden als bijdrage aan de klimaatdoelstellingen.

Prisma

“We kiezen voor elektrisch rijden met het oog op CO2-reductie”, aldus facilitair coördinator Yfke Nammensma van Prisma. “Meewerken aan de klimaatdoelstellingen rechtvaardigt deze keuze in het kader van de Green Deal die we hebben getekend.” 
Zorgorganisatie Prisma is er voor iedereen in Noord-Brabant die een steuntje in de rug kan gebruiken. Drie elektrische auto’s van het type Renault ZOE worden door Prisma vanuit diverse locaties ingezet. Voor een medewerker die met een cliënt naar het ziekenhuis gaat of voor een medewerker die naar een bespreking moet. Ook het management van Prisma rijdt gedeeltelijk of volledig elektrisch.

Overwegingen

Yfke Nammensma: “Elektrisch rijden is - zeker als je zoals wij regelmatig kleinere afstanden aflegt - relatief duur maar vanwege de duurzaamheidsdoelstelling hebben we deze keuze gemaakt. Medewerkers moeten veilig rijden en de auto makkelijk kunnen pakken. Vandaar dat we niet voor het allerkleinste type auto hebben gekozen. Qua actieradius en rijvermogen zijn de auto’s prima al worden de 240 beloofde kilometers met name in de winter niet gehaald. Voor deze werkzaamheden is het een geschikte auto. Wat je wel merkt, is dat als mensen een congres in Limburg hebben ze deze auto niet nemen omdat ze bang zijn halverwege stil te komen staan. We hebben de medewerkers laten wennen ook omdat het een automaat is. Dan merk je dat de auto heel goed rijdt waardoor mensen zeker ook de ZOE nemen.”

Toegevoegde waarde

“Qua uitstraling is het helemaal prima dat wij hiervoor kiezen. De auto’s rijden perfect. Helaas kunnen we nog niet in alle situaties overstappen op elektrisch rijden. Een aantal auto’s rijdt het gehele werkgebied van Prisma door waarbij we nog niet overal laadpalen hebben staan. De kans dat ze stil komen te staan, is dan te groot of het kost teveel tijd als ze tussendoor ergens moeten opladen. Wellicht kan dat in de toekomst wel.”
“We hebben ook bussen die nog niet elektrisch rijden. In 2018 waren er geen goede alternatieven op de markt. Bij vervanging en eventuele uitbreiding van bussen zal dit waarschijnlijk een elektrische variant worden. Het is prettig dat je een partij in de hand hebt die deze wereld veel beter kent en weet wat er speelt. Het voorwerk gericht op leasemaatschappijen in combinatie met de ervaring van AURiX zorgen voor een toegevoegde waarde.”

Magentazorg

“We hebben een aantal jaren geleden een handtekening gezet onder de Green Deal om voor 2030 dertig procent en voor 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Doordat recent twee auto’s waren afgeschreven, was het een goed moment om ons te oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief”, aldus Raf Houben, senior adviseur inkoop bij Magentazorg in Heerhugowaard. Magentazorg verleent zorg en ondersteuning aan ouderen in de regio Noord-Holland-Noord met zorg aan huis, revalidatiezorg en verpleeghuiszorg op 12 locaties.

Doelstelling en actieradius

“We hebben op dit moment een elektrische stadsauto type ŠKODA CITIGO voor het mobiele team verpleegkundigen. Dat team biedt vooral ondersteuning tijdens de nachtelijke uren en weekeinden aan onze locaties en de thuiszorg. De tweede auto - type Nissan NV 200 - is bestemd voor ons technisch beheer gericht op de dagelijkse klussen op de locaties en oproepdiensten. Onze doelstelling met de inzet van elektrische auto’s is vooral een milieubewuste keuze in combinatie met dat we vooral in en rond Alkmaar rijden. Korte afstanden dus waarbij de wetgeving betreffende het rijden in de stad steeds strenger wordt.” De wagen van het mobiele team kent een actieradius van 120/150 kilometer in de winter en 240 kilometer in de zomer. De winterperiode is dan ook het grootste probleem. De wagen van het technisch beheer hebben we pas recentelijk en wordt ingezet door de technische dienst met een actieradius van 220 kilometer.”

Voordelen en verbeterpunt

Voordelen van de elektrische auto’s volgens Raf Houben: “Steeds meer medewerkers zijn zich bewust van de zorgen over klimaatverandering. Doordat we overgaan op lease worden we ook in de service ontzorgd. Verbeterpunt is dat er bij het begintraject te weinig aandacht wordt besteed aan het verschil in actieradius tussen zomer en winter. Hier waren we toch nog door verrast. Het heeft invloed op hoe we omgaan met het plaatsen van de laadpalen. En de keuze van de wagen. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat de wagens soepel rijden. Dit wordt algemeen door iedereen ervaren.”

Kosten

“We hebben een vergelijking gemaakt met wat de huidige terugkerende kosten zijn voor een reguliere bedrijfswagen (tweedehands) en dit vertaald naar een elektrische keuze. Hier werd al snel duidelijk dat - als we elektrisch willen gaan rijden - we naar leasemogelijkheden moeten kijken omdat de aanschafwaarde hoog is. De kosten voor elektrisch rijden liggen iets hoger. Dat maakt dat je niet voor het duurste model moet kiezen. Verder zijn de aantallen wagens binnen Magentazorg beperkt waardoor je geen voordeel haalt door meerdere wagen gelijktijdig in te zetten. AURiX denkt proactief mee naar mogelijke oplossingen. Zeker omdat de keuze van wagens die op korte termijn leverbaar waren beperkt was.” “Er komen steeds meer nieuwe elektrische auto’s met een grotere actieradius op de markt”, aldus Ike Gerritsen van AURiX.

elektrische auto

Meer informatie

Zoek je ondersteuning op het gebied van mobiliteitsvraagstukken? Onze vaste mobiliteitspartner AURiX vertelt je graag alle ins & outs over elektrisch rijden, de inkoop van leaseauto’s en wagenparkbeheer onder de gunstigste voorwaarden en tegen de beste tarieven.

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten? Neem dan contact op met

Richard Vermeltfoort
Adviseur Care
  • 06 55 80 63 85