Update Zorgmonitor Duurzaam & Gezond

Verduurzaming: betrek iedereen bij de plannen

De Zorgmonitor Duurzaam & Gezond is vernieuwd. Met behulp van input van de deelnemers en onze partner Foodstep zijn diverse verbeteringen doorgevoerd. Onder andere op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en er is per december een benchmark tool beschikbaar.

De Zorgmonitor Duurzaam & Gezond geeft op een objectieve manier inzicht in de samenstelling van het assortiment eten en drinken. De gezondheid van de producten wordt beoordeeld naar de indeling van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, zo valt een gezond product binnen de Schijf van Vijf en een ongezond product buiten de Schijf van Vijf.

Ingekochte maaltijden (convenience) vallen echter in het ‘grijze gebied’. Door de samenstelling uit verschillende producten is het namelijk niet mogelijk om deze volgens de criteria van het Voedingscentrum in te delen. Om de maatlijden toch te kunnen beoordelen op gezondheid wordt er op dit moment door producenten gewerkt aan de berekening van de Nutriscore voor de maaltijden. Met de Nutriscore krijgen maaltijden een score tussen A (gezond) en E (ongezond) waardoor ze wel in te delen zijn. Op die manier willen we de maaltijden in de toekomst ook terug laten komen in de Zorgmonitor. De uiteindelijke introductie van de Nutriscore in Nederland wordt begin 2022 verwacht. 

Duurzaamheid

De duurzaamheid van producten wordt gemeten met gecertificeerde topkeurmerken, die voldoen aan de eisen van expertisecentrum PIANOo. Vanaf december 2021 wordt de rapportage uitgebreid met: 

  • Een mogelijkheid om in te zoomen per keurmerk om te kijken of dit goed is voor mens, dier of milieu (MVI criteria)
  • Keurmerken per artikelgroep ingezoomd op land van herkomst (MVI criteria)
  • Het aandeel (%) plantaardige en dierlijke eiwitten

Op deze manier krijg je nog meer inzicht in de duurzaamheid van de ingekochte producten en kan je ook sturen op andere eigenschappen. Daarnaast sluiten de parameters aan bij de criteria van de milieuthermometer van het MPZ om de inkoop van bijvoorbeeld duurzaam vlees te verhogen en bij de MVI criteria, bijvoorbeeld dat producten buiten Europa moeten voldoen aan milieueisen.  

Door de gehele rapportage heen is het mogelijk om verder in te zoomen per productgroep. Zo kun je in de categorie ‘vlees’ verder verdiepen in de subcategorieën gevogelte, rund, schapenvlees etc.. Dit kan zowel voor duurzaamheid (keurmerken) als gezondheid (binnen of buiten schijf van vijf).  

Benchmark

Sinds de oplevering van kwartaal 2 2021 is er de benchmark tool beschikbaar. Hiermee kun je zien hoe jouw organisatie het doet ten opzicht van alle deelnemende zorginstellingen of per sector (bijvoorbeeld VVT). Het is ook mogelijk om verschillende locaties van een zorginstelling onderling te vergelijken, heb je deze behoefte omdat je bijvoorbeeld een project uitvoert? Geef dit door aan jouw contactpersoon zodat je deze gegevens ontvangt. 

Deelnemers

Na de start met 5 leden is het aantal deelnemers inmiddels uitgegroeid naar een groep van 61 leden uit verschillende sectoren. Allemaal organisaties die hun inkoop op het gebied van gezondheid of duurzaamheid willen verbeteren. Wij zijn blij om te zien dat het aantal deelnemers in iedere sector toeneemt, zo wordt de kwaliteit van de monitor steeds beter en kunnen we uiteindelijk steeds beter benchmarken met gelijkwaardige partijen.

Leveranciers

De Zorgmonitor Duurzaam & Gezond hebben we samen met en voor de zorg ontwikkeld. Zonder alle leveranciers was dit echter niet gelukt. Op dit moment ontvangen wij voor de analyse van 11 verschillende leveranciers ieder kwartaal de inkoopgegevens. Voor deze samenwerking willen we Bidfood, Daily Fresh Food, Distrivers, Holland Food Service, Huuskes, Kaars Koffie, Multifood, Topbakkers, Totaalvers, Van Hoekel en Zorgboodschap enorm bedanken. Door samenwerking in de hele keten en het beschikbaar maken van productinformatie door fabrikanten en leveranciers krijgen zorginstellingen met behulp van de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond meer inzicht. Uitdagingen zijn er nog steeds om de matching van de productinformatie optimaal te maken. Daar blijven wij met onze partners Foodstep en PS in Foodservice hard voor werken. 

Meer informatie

Ook in 2022 zullen we regelmatig webinars organiseren voor leden die geïnteresseerd zijn in de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond. Hierin geven we uitleg over de werking van de zorgmonitor. Leden die al gebruik maken van de zorgmonitor ontvangen ieder kwartaal een rapportage en zij ontvangen een uur begeleiding waarin live wordt gekeken naar specifieke nutriënten of producten. Daarnaast zullen we in 2022 webinars voor hen organiseren waarin meer uitleg gegeven wordt over specifieke onderdelen van de Zorgmonitor én waarin gebruikers van elkaar kunnen leren. Het eerste webinar staat gepland op dinsdag 25 januari met als onderwerp: Milieuthermometer criteria meten met de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond. 

Ben jij opzoek naar een andere vorm van ondersteuning of wil je snel in contact komen met andere leden? Neem contact met ons op via e-mail of kijk eens op de Intrakoop Inkoopcommunity en plaats je vraag op het forum. 

 

Deel dit artikel