Strengere handhaving op brandveiligheid bij zorginstellingen

De rechtbank Amsterdam deed in maart dit jaar uitspraak over een overtreding van een zorginstelling op artikel 7.11a van het Bouwbesluit. De rechtbank stelde een aangeklaagde gemeente in het gelijk nadat zij een zorginstelling een sanctie hadden opgelegd voor het overtreden van de cruciale voorwaarden uit het artikel.

Nadat een gemeente bij de desbetreffende zorginstelling een inspectie uitvoerde, bleek deze niet aan de cruciale voorwaarden van artikel 7.11a te voldoen. Ook de BHV-organisatie was niet op orde. De gemeente legde naar aanleiding van de overtreding een last onder dwangsom op en de zorginstelling moest de overtreding binnen één dag beëindigen. De tijdelijk oplossing was het inzetten van (dure) brandwachten.

De zorginstelling was het oneens met de eis van de gemeente en liet de zaak voor de rechter komen. De instelling voerde diverse argumenten aan, die de rechter van tafel veegde. Het beroep was volgens de rechter ongegrond en de gemeente stond in haar recht.

Reden voor strengere handhaving

Dit is de eerste uitspraak van een rechtbank over het voorschrift, wat voor gemeenten en brandweer één van de redenen is om strenger te handhaven en het bestuur van zorginstellingen aan te schrijven wanneer het niet op orde is. Kortom, de brand- en vluchtveiligheid moet op orde zijn.

Ontruimcheck van TBQ biedt oplossing

TBQ biedt een oplossing bij de naleving van artikel 7.11a. In samenwerking met Dräger en TNO hebben zij de een handige tool, de Ontruimcheck, ontworpen die zorginstellingen in staat stelt om snel en efficiënt de benodigde en aanwezige ontruimingstijden te bepalen en optimaliseren. Hiermee kan een gedetailleerde analyse uitgevoerd worden van de ontruiming van het gebouw en BHV-organisatie. Ook kunnen risico’s worden geïdentificeerd en stelt de Ontruimcheck je in staat mogelijke knelpunten aan te pakken. Hiermee leef je als zorginstelling aantoonbaar de wet- en regelgeving na.

Meer weten? Neem contact op met André Burnet.

Bron: Bouwkwaliteit in de praktijk

Deel dit artikel

Neem contact op

André Burnet
Contractmanager Facilitaire Diensten en Vastgoed
  • 06 26 02 68 03