Verduurzaming? Bewustwording? Dat gaat niet vanzelf!

Op 22 april was het Earth Day. Een dag die zo'n 50 jaar geleden is ontstaan, omdat er binnen de wetenschap steeds meer ecologisch bewustzijn ontstond. Maar, wat is bewustzijn eigenlijk? Ben je je bewust als je weet dat de aarde aan het opwarmen is? Of ben je je pas echt bewust als je die opwarming ook echt 'ervaart'?

Bewustwording is dus een proces, niet een staat van zijn. Dit proces ontstaat niet vanzelf: er zijn actieve inspanningen voor nodig! Dat geldt niet alleen voor jou zelf als mens (of medewerker) maar dat geldt ook voor organisaties (en leidinggevenden, bestuurders of toezichthouders). Het positieve aspect is dat dit proces gestructureerd en ondersteund kan worden.

Bevorderen van bewustwording en kennis is één van de doelstellingen van de Green Deal Zorg 3.0. Met pijler 2 stimuleren de overheid én de brancheorganisaties om te werken aan bewustwording bij medewerkers - en het liefst ook bij bezoekers, bewoners, cliënt en/of patiënt - van zorgorganisaties.

Het bewustwordingsproces begint bij kennis en inzicht!

Iedere echte verandering begint bij de eerste stap: zorgen dat iedereen een bepaalde mate van (basis) kennis bezit om inzicht te vergroten en een kleine (gedachten) verandering te bewerkstelligen. De volgende stap is om die gedachten te koppelen aan kleine ‘doe-stapjes’.

Bij Intrakoop werken we dagelijks samen met meer dan 500 zorgorganisaties (zorginstellingen en ziekenhuizen) aan verduurzaming in de zorg. Ons team Duurzaamheid ervaart regelmatig dat veel zorgprofessionals eigenlijk toch nog onvoldoende weet van het onderwerp in de volle breedte: van vergroening tot sociale impact en van ketenverantwoordelijkheid tot en met toekomstbestendig beleid.

Vandaar dat wij bewustwordingssessies organiseren waarin wij jouw team meenemen in de wereld van duurzaamheid. Tijdens zo’n bewustwordingssessie creëer je besef, deel je kennis, maak je de gevolgen van niet-duurzaam gedrag inzichtelijk, activeer je verduurzaming en geef je invulling aan de Green Deal (pijler 2).

Plan nu je sessie in! Voor meer informatie bekijk onze webpagina.  

Deel dit artikel

Neem contact op

Jan Holsappel
Consultant en programmamanager Duurzaamheid
  • 06 21 28 69 32