VWS: Desnoods ontheffing voor medisch hulpmiddel

Brexit beeld

Bij een eventuele ‘no deal’ Brexit is alles erop gericht dat de zorg in Nederland daar zo min mogelijk hinder van ondervindt.

Het waarborgen van de continuïteit van de zorg staat voorop. Dit is de boodschap die minister Bruno Bruins (Medische Zorg) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer stuurde. Hij dringt er nogmaals bij de producenten van medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat op aan haast te maken bij het omzetten van de registratie. In uiterste gevallen zal Nederland vanwege van de volksgezondheid ontheffingen verlenen, zodat operaties of behandelingen gewoon door kunnen gaan.

Ontheffingen in uitzonderlijke gevallen 

Er zijn  de afgelopen weken al veel medische hulpmiddelen met een Brits certificaat met succes overgezet naar een registratie in één van de EU27-lidstaten. Het is onwaarschijnlijk dat fabrikanten voor de resterende hulpmiddelen nog voor eind maart de registratieprocedure kunnen doorlopen. Om te voorkomen dat dit tot problemen leidt, zal minister Bruins in het belang van de patiënt en alleen in uitzonderlijke gevallen ontheffingen verlenen. Nieuwe voorraden van cruciale medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat, die na een ‘no deal’ Brexit worden geproduceerd, kunnen dan toch worden gebruikt. 
 
Minister Bruins: “Ondanks herhaalde oproepen zijn er nog steeds fabrikanten die de situatie onderschatten. Dat is zorgelijk. Tegelijkertijd is het natuurlijk niet zo dat de operatiehandschoenen, bloedtesten of één van de vele andere hulpmiddelen met een bestaand Brits CE-certificaat van de ene op de andere dag onveilig zijn geworden. Dit mag dus ook niet leiden tot uitstel van behandelingen en operaties. Met de ontheffing krijg ik zicht op de producten waarom het gaat. Ik heb de Europese Commissie opgeroepen tot een gecoördineerde aanpak van eventuele tekorten. Indien nodig zal ik in uitzonderlijke situaties zelf ontheffingen verlenen. Daarbij gelden uiteraard strakke voorwaarden.”

Oplossing voor meeste kritieke medicijnen gevonden of in voorbereiding

In de brief meldt minister Bruins ook dat er voor de geneesmiddelen op het eerder opgestelde overzicht met de 50 meest kritieke medicijnen al een oplossing is gevonden of in voorbereiding is. Het gaat hier om medicijnen waarbij, naar het oordeel van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, na een ‘no deal’ Brexit mogelijk problemen kunnen ontstaan. Voor een aanzienlijk deel van de producten uit het overzicht kan de fabrikant voor eind maart alsnog aan de Europese wettelijke eisen voldoen. In andere gevallen worden voorbereidingen getroffen in de vorm van ruimere voorraden, ontheffingen, tijdelijke vergunningen en apothekersbereidingen. Ook wordt gekeken naar onconventionele maatregelen, bijvoorbeeld voor het geval er tekorten zouden ontstaan door logistieke problemen aan de grens. Om ‘hamsteren’ en marktspeculaties te voorkomen wordt niet bekendgemaakt welke medicijnen er op het overzicht staan.

 
Minister Bruins: “Het ministerie, het CBG, de Inspectie en tal van andere partijen in de zorg doen er alles aan om te voorkomen dat er voor patiënten problemen ontstaan als gevolg van een no deal scenario. Dat kan wellicht wat improvisatie vergen, maar een no deal Brexit is ook zonder precedent. Nederland is optimaal voorbereid om bij eventuele onwenselijke gevolgen snel en adequaat op te kunnen treden.”

De uitgebreide brief aan de Tweede Kamer van minister Bruins is hieronder te downloaden. 

Deel dit artikel

Neem contact op

Onze collega's Hetty, Arina en Monique helpen je graag verder.

Intrakoop Servicedesk
Elke werkdag bereikbaar
  • 0418 65 70 70