Apothekers mogen onderling geneesmiddelen uitwisselen

Arts bij medicijnenkast_web

Als dat nodig is om tekorten door leveringsproblemen op te lossen, mogen apothekers hun voorraden aan geneesmiddelen onderling uitwisselen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) staat het nu onder voorwaarden tijdelijk toe.

Ziekenhuizen kunnen nu informatie over uitgewisselde geneesmiddelen in de COVID-module van ZAGIS vastleggen. Daarmee voldoen ze aan de gestelde voorwaarden (GDP). Transport regelen dat voldoet aan de regels valt onder de verantwoordelijkheid van individuele apotheken. In de module komt wel de mogelijkheid om bij de groothandel transport aan te vragen. Meer informatie staat in de handleiding van de COVID-module.

Beschikbaarheid midazolam in verpleeghuizen

Heeft je verpleeghuis problemen om aan voldoende midazolam voor coronapatiënten te komen? Er is ruim voldoende van dit geneesmiddel door de eigen productie van ziekenhuisapotheken.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) adviseert je dan via je eigen apotheek te wenden tot de ziekenhuisapotheek in je regio. Zo probeert het LCG met de ziekenhuisapotheken ook de verpleeghuizen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Nieuwsbrief LCG ontvangen?

Deze artikelen zijn gebaseerd op de nieuwsbrief van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG). Deze organisatie monitort de beschikbaarheid van IC-geneesmiddelen en grondstoffen die gebruikt kunnen worden bij de behandeling van COVID-19-patiënten. 
Het LCG geeft regelmatig een nieuwsbrief uit, die je kosteloos kunt aanvragen

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Heb je vragen over dit artikel of onze farmaceutische dienstverlening? Neem dan contact op met

Mark Buijze
Productgroepmanager Farmacie
  • 06 57 70 30 81