Tips voor je vastgoedbudget

gebouw vastgoed

Binnenkort breekt de begrotingstijd voor 2023 aan. Waar kun je rekening mee houden bij de vaststelling van je vastgoedbudget? We geven enkele tips.

Het vastgoedbeheer zit meestal aan de kostenkant van een zorgorganisatie. Wanneer het economisch tegenzit, dan zal de geldkraan hiervoor vaak als eerste worden dicht gedraaid. Het verlagen van de beheerkosten wordt dan al snel vertaald naar minder uitgeven aan planmatig onderhoud. Dat kan de organisatie op korte termijn natuurlijk een flinke besparing opleveren. Maar het heeft wel gevolgen op de langere termijn en voor jou als beheerder. 

Het is natuurlijk mooi wanneer je met het vastgoedbeheer kunt bijdragen aan een beter bedrijfsresultaat zonder direct te snijden in het onderhoud. Dan zal je inzicht moeten hebben in wat er voor het beheer op de planning staat en welke prioriteiten gesteld moeten worden. Daarvoor kijk je naar de toekomstplannen van jouw gebouwen (misschien neem je afscheid van een bepaald pand en moet je hier qua investeringen rekening mee houden). Kijk per gebouw wat het minimale onderhoudsniveau is en ga hierop sturen. Je kijkt naar de taken die volgens de geldende wet- en regelgeving moeten worden opgepakt en die noodzakelijk zijn. Maar houd ook de marktontwikkelingen in de gaten. Zo zal je ook correctief onderhoud gaan verminderen. 

Meerjarenonderhoudsplan 

De gas- en elektriciteitsprijzen zijn enorm gestegen. Een goede aanleiding om de installaties in jouw meerjarenonderhoudsplan (MJOP) nog eens kritisch te bekijken. Misschien heb je de vervanging van bepaalde installaties gepland in 2024 of 2025, maar is het verstandig deze investering nu al te doen. Oude installaties verbruiken veel meer gas en elektriciteit. Door de oude installatie eerder te vervangen, kun je besparen op het energieverbruik. Andere taken die nu nog niet noodzakelijk zijn, kun je dan naar een later moment verplaatsen. Laat deze marktontwikkelingen meewegen bij het stellen van prioriteiten en laat je niet leiden door de taken die ooit standaard in het MJOP zijn opgenomen.

Overige besparingsmogelijkheden

Binnen de zorg horen we vaak dezelfde onderwerpen waarop je kunt besparen door een goede planning of organisatorische aanpak.

  • Alle vastgoedinformatie op een centrale plek.
    Medewerkers zijn per dag gemiddeld 30 minuten bezig met het zoeken naar informatie. Zo blijkt uit diverse onderzoeken. Deze tijd halveren betekent al snel één uur tijdwinst per week per medewerker en 45 uur per jaar. Bij een interne kostprijs van € 65 per uur is dit een besparing van € 2.925 per jaar per medewerker. Dus zorg ervoor dat al jouw vastgoedinformatie op een centrale plek beschikbaar is. 
    Laat ook leveranciers meldingen en werkorders zelf afhandelen in jouw systeem. Dit bespaart je veel tijd. Een goed softwarepakket kan je hierbij helpen.
  • Check regelmatig je doorlopende contracten en abonnementen en bepaal de noodzaak en het nut ervan.
    Maak goed meetbare prestatieafspraken en stuur hierop door eens per half jaar te controleren of de afspraken worden nagekomen. Houd ook je huurcontracten goed in de gaten. Deze lopen vaak gewoon door, waardoor ook onnodig hoge kosten doorlopen. Zeker nu de indexatie voor de huur per 1 juli 2022 fors omhoog gaat, is het goed na te gaan welke kosten zijn inbegrepen.
  • Met een duurzaam MJOP kun je flinke besparingen realiseren.
    Door planmatig onderhoud te combineren met verduurzamingsmaatregelen kun je wellicht gebruik maken van subsidiemogelijkheden. Dien je aanvraag op tijd in en onderbouw het met concrete plannen en offertes. Er is een nieuwe subsidieregeling in de maak voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). 
  • Overweeg zonnepanelen aan te schaffen.
    Samen met leden hebben we een leverancier geselecteerd. Als je ook meedoet, profiteer je van scherpe prijzen, goede kwaliteit, 15 jaar lang onderhoud en een unieke opwekgarantie. Door onze collectieve inkoop kunnen ook zorgorganisaties met kleinere projecten van deze afspraken profiteren.
  • Er zijn partijen die investeren in gebouwen die qua energie nog niet aan de huidige maatstaven voldoen.
    Ze verduurzamen het pand en verhuren het aan de zorginstelling van wie ze het gekocht hebben. Of ze vernieuwen het dak en voorzien het van zonnepanelen om de investering terug te verdienen.

Zo zijn er diverse manieren om ervoor te zorgen dat ook vanuit de zorg stappen gezet worden om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen en in 2050 CO2-neutraal te zijn. Dat komt neer op een gemiddeld energieverbruik van 70 kWh/m2.

Advies nodig?

Intrakoop werkt samen met leveranciers die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het opstellen van strategische vastgoed plannen, het optimaliseren van jouw verhuurportefeuille en je onderhoudscontracten en het krijgen van grip op en inzicht in jouw MJOP en MJOB waarbij je voldoet aan de geldende wet- en regelgevingen. We zijn nu ook een marktverkenning aan het doen naar investeringspartijen. Samen met leden halen we referenties op.  Wanneer meer bekend is over de marktverkenning, zullen we je informeren.

Deel dit artikel