Nederland heeft 3,6 aarde nodig

Op 12 april was het Dutch Overshoot Day. De dag waarop we in Nederland met z’n allen al het voedsel en de grondstoffen die de aarde in 1 jaar kan produceren al hebben verbruikt. Als iedereen zo zou leven als wij, dan hebben we 3,6 aardes nodig. Onze ecologische voetafdruk is dus veel te groot. Maar het goede nieuws is: we kunnen er wat aan doen.

Global Footprint Network heeft berekend dat het Nederlandse klimaatbeleid onze overvraging met 44% kan verminderen in 2030. Dan zal Dutch Overshoot Day opschuiven van 12 april tot eind juni. Met deze acties is het grootste resultaat te behalen: 

  • Verminderen van de CO2-uitstoot met 55% in 2030 (t.o.v. 1990). 
  • Emissievrij vervoer
  • Meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten eten.
  • Hergebruik van materialen: dan hebben we minder ruwe materialen nodig en daarvoor is minder energie nodig met minder uitstoot als gevolg.
  • Tegengaan van voedselverspilling.

Lees meer over de Dutch Overshoot Day

Voordelen voor je zorgorganisatie

In de zorgsector zijn we samen verantwoordelijk voor 7% van de CO2- uitstoot, voor 13% van het grondstoffenverbruik en voor 4% van het afval.  Dus alle reden om hier iets (meer) aan te doen. Maar aandacht voor duurzaamheid heeft ook voordelen. Uit onderzoek van Harvard University, Gallup en McKinsey blijkt namelijk dat medewerkers zich sterk betrokken voelen bij organisaties die werk maken van duurzaamheid. Dat leidt tot minder verloop en dus tot meer beschikbaar personeel. Ook is het goed voor het imago van je organisatie om voorop te lopen in duurzaamheid. En dan levert het vaak ook financiële voordelen op. Niet alleen door subsidiemogelijkheden. Ook leidt het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen vaak tot minder verspilling en het heeft een positief effect op de kosten.  

Focus

Waar  begin je en hoe organiseer je het? En hoe ga je verder als je eenmaal met duurzame maatregelen begonnen bent? We willen je daar graag bij helpen. Onder meer vanwege het belang om de CO2-uitstoot in 2030 te halveren, hebben wij vanuit Intrakoop de focus gelegd op het verbeteren van de leefomgeving. We hebben praktische hulp en tools ontwikkeld om jou en andere leden onder meer te ondersteunen bij het (verder) vergroenen en circulair maken van je zorgorganisatie.

Bekijk onze activiteiten om samen de zorg verder te verduurzamen 

Deel dit artikel