Afval en wetgeving voor duurzaamheid

Bij het verlenen van zorg in zowel ziekenhuizen als zorginstellingen komt veel afval vrij. Het gaat vaak om veel verschillende soorten afval en afvalscheiding is complex. Om het afval te verminderen en waar mogelijk hergebruik te stimuleren geldt ook voor zorgorganisaties wet- en regelgeving voor verduurzaming.

Verbod op wegwerpplastic

In Nederland  gebruiken we elk jaar gemiddeld 3 miljard wegwerpkoffiebekers en 876 miljoen maaltijdverpakkingen van plastic. Om dit (zwerf)afval te verminderen worden in de wetgeving voor Single Use Plastic (SUP) deze wegwerpproducten zoals drinkbekers, borden en bestek verboden. Vanaf 1 januari 2024 geldt een verbod voor wegwerpproducten bij consumptie ter plaatse. Hergebruik wordt dan de norm.

Voor het primaire zorgproces van ziekenhuizen en zorginstellingen gelden uitzonderingen op het verbod van wegwerpplastic, behalve als je producten op een veilige manier kunt hergebruiken (zonder gevaar van eigen veiligheid, kans op kruisbesmetting of infectiepreventie). Voor alle  openbare ruimtes geldt deze regelgeving wel


Neem contact op

Wil je meer weten over afval en wetgeving voor verduurzaming? Neem dan contact op met

Lise Winters
Junior Consultant Duurzaamheid
  • 06 13 27 21 23
Lise Winters