Op weg naar duurzaam vastgoed

Verduurzamen van vastgoed is een actueel onderwerp in de zorg. Door wettelijke verplichtingen en gezamenlijke afspraken zoals de EED en routekaarten op weg naar minder CO2-uitstoot. Maar vooral omdat energieverbruik van gebouwen grote impact heeft op de totale CO2-footprint (onderzoek van o.a. Gupta Strategists). Bij ziekenhuizen gaat het om 4,3 megaton CO2 per jaar, wat neerkomt op 38% van hun totale footprint. Dat percentage ligt bij de overige zorgorganisaties anders, maar ook daar zal de impact groot zijn. Niet vreemd dat verduurzaming in de zorg vaak begint met een discussie over vastgoed. 

Complexe materie

Verduurzaming van gebouwen is voor veel zorgorganisaties complex. Het gaat gepaard met hoge investeringen. Er zijn veel verschillende mensen en partijen bij betrokken. Denk bijvoorbeeld aan vastgoedbeheer, juridische zaken, facilitair management, duurzaamheidscoördinatoren, inkopers, bestuurders, verzekeraars en banken. En het gaat om uiteenlopende onderwerpen, zoals huur of verhuur en onderhoud van het pand, isolatie, beglazing en gebouwgebonden technische installaties (onder meer warmte, koeling, ventilatie, verlichting, alarmering en toegangscontrole, zonnepanelen en elektrische installaties). Tot slot speelt ook wet- en regelgeving, beschikbaarheid van voorzieningen en veiligheid een belangrijke rol.

Samen met de kennis en ervaring van diverse leden hebben we specialistische kennis, tools en dienstverlening van leveranciers geselecteerd om je te helpen je zorgvastgoed (verder) te verduurzamen. Hoe kunnen we je helpen?

Duurzaam gebouwbeheer

Met één druk op de knop heb je inzicht in je totale vastgoedmanagement en begrotingen. Het dashboard van HUMBLE zorgt ervoor dat alle losse apps en tools in je gebouwen met elkaar gekoppeld zijn. Ook die van al je externe installateurs en onderhoudsmonteurs en van je interne collega’s van bijvoorbeeld de technische dienst. Door de samenwerking van HUMBLE en INNAX kun je ook je energieverbruik, CO2-uitstoot en je stappen in het kader van het Klimaatakkoord van Parijs (paris proof acties) hierin opnemen.

Meer weten?
Neem contact op met André Burnet, contractmanager vastgoed, via andre.burnet@intrakoop.nl en 06 26 02 68 03.

Duurzaam energieverbruik

Verduurzaming van vastgoed begint vaak bij het terugbrengen van het energieverbruik. Je wilt inzicht in je energieverbruik en CO2-uitstoot en voldoen aan wettelijke audits zoals de EED. De volgende stap is het opstellen van routekaarten en dan monitoren of je activiteiten bijdragen aan een duurzamer energieverbruik. Heb je behoefte aan hulp bij deze stappen of bij het aanvragen van subsidies? Dan kun je terecht bij Intrakoop-leveranciers INNAX en Hellemans Consultancy.  

Heb je vragen?
Neem contact op met Elise ter Heine, inkoper/productmanager Energie, via elise.ter.heine@intrakoop.nl en 06 13 15 28 93 of David Hoorn, productgroepmanager energie, via david.hoorn@intrakoop.nl en 06 52 75 28 84.

Voldoen aan wetgeving milieu en verduurzaming

Hebben jullie goed en actueel inzicht in hoeverre jullie voldoen aan alle wet- en regelgeving voor milieu en verduurzaming vastgoed? Wie is er verantwoordelijk voor de verplichte rapportages en zorgt ervoor dat het proces geborgd is? Samen met Hellemans Consultancy hebben we een methode ontwikkeld waarmee we kunnen toetsen of je zorgorganisatie aan de wet- en regelgeving voor milieu en verduurzaming voldoet. Daarmee heb je ook inzicht in de eventuele risico’s die je op dit gebied loopt. In het eindrapport geven we advies over welke acties en verduurzamingsmaatregelen je op korte en middellange termijn kunt nemen. Intrakoop begeleidt het hele proces rondom de toets.

Meer weten?
Neem contact op met Jan Holsappel, programmamanager duurzaamheid, via jan.holsappel@intrakoop.nl en 06 21 28 69 32.

Duurzaam onderhoud van technische installaties

Hoe voorkom je onnodig energieverbruik en verduurzaam je het onderhoud van je huidige technische installaties? Zonder dat het ten koste gaat van een fijn binnenklimaat voor je cliënten en medewerkers? Wij deden samen met de Parnassia Groep, Stichting ’s Heeren Loo en Zorggroep Tangenborgh een pilot. Met als resultaat 18 actiepunten waar je zo mee aan de slag kunt.
Lees meer over de pilot en actiepunten voor onderhoudscontracten
Bekijk de ervaringen van de deelnemers aan deze pilot

Meer weten?
Neem dan contact op met Jan Holsappel, programmamanager duurzaamheid, via jan.holsappel@intrakoop.nl en 06 21 28 69 32.

Hulp bij inkoop van zonnepanelen 

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen? Samen met leden hebben we een leverancier geselecteerd en onze overeenkomst ontwikkeld. Als je ook meedoet, profiteer je van scherpe prijzen, goede kwaliteit, 15 jaar lang onderhoud en een unieke opwekgarantie. Door onze collectieve inkoop kunnen ook zorgorganisaties met kleinere projecten van deze afspraken profiteren.
Ontdek de unieke voorwaarden van onze zonnepanelenovereenkomst 

Meer weten?
Neem contact op met Elise ter Heine, contractmanager energie, via elise.ter.heine@intrakoop.nl en 06 13 15 28 93.

Makkelijk overstappen op duurzame verlichting 

Ledverlichting leidt tot 75% energiebesparing. Investeringen verdien je vaak binnen 5 jaar terug. En je draagt direct bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Genoeg redenen om te kiezen voor duurzame verlichting. Bovendien kun je bij de inkoop van ledverlichting profiteren van de aantrekkelijke afspraken die wij al hebben gemaakt. 
Lees meer over de voordelen van ledverlichting via Intrakoop

Heb je vragen?
Neem contact op met David Hoorn, productgroepmanager energie, via david.hoorn@intrakoop.nl of 06 52 75 28 84.

Inkoop en onderhoud van laadpalen

Het gebruik van elektrische auto’s neemt toe. En daarmee ook de vraag naar laadpalen. Overweeg je laadpalen voor je zorgorganisatie aan te schaffen? Met de overeenkomst van Eneco eMobility en Intrakoop kun je laadpalen tegen gunstige condities inkopen en laten onderhouden. Bovendien wordt al het werk, van installatie tot onderhoud, je uit handen genomen. Zo maken we het je makkelijk en voordelig om zorglocaties te voorzien van laadpalen en duurzame mobiliteit te stimuleren. 
Ga voor zorgeloos laden en lees meer over deze overeenkomst

Heb je vragen?
Neem contact op met David Hoorn, productgroepmanager energie, via david.hoorn@intrakoop.nl of 06 52 75 28 84.