Energie besparen? Wij helpen graag

Heb je advies nodig over subsidies? Of hulp bij de verplichte energieaudit? Wil je energiebesparende producten inkopen? We hebben goede afspraken gemaakt met leveranciers die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een energiebesparingsonderzoek, een energieaudit (EED) en energiemonitoring en bij de inkoop van ledverlichting en zonnepanelen. Ook adviseren we over subsidies voor duurzame energie.

Energie & wetgeving

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame energie worden steeds belangrijker. Ook in de zorg. De overheid ziet steeds strenger toe op het naleven van wetten en richtlijnen. En zorgverzekeraars en gemeenten stellen steeds meer eisen aan comfort en duurzaamheid. Maar dit biedt ook kansen om duurzaam op je energiekosten te besparen.

Sinds 1 juli 2015 zijn grote zorgorganisaties wettelijk verplicht een energie-audit uit te voeren. Het gaat om zorgorganisaties die:

  • meer dan € 50 miljoen jaaromzet hebben;
  • en die een jaarlijkse balanstotaal hebben van meer dan € 43 miljoen;
  • of meer dan 250 fte in dienst hebben.

Lees voor meer informatie over de energieaudit ook:
Hulp bij de energieaudit  

Verder moet je als zorgorganisatie boven een bepaald energieverbruik alle energiebesparingsmaatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of korter uitvoeren. Of je moet een plan maken wanneer je deze maatregelen gaat nemen. Deze verplichting is vastgelegd in het Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer.

Weten aan welke wet- en regelgeving je moet voldoen op energiegebied?
Lees meer over energie en wetgeving

Subsidie voor duurzame energie

Jaarlijks stelt de rijksoverheid miljarden euro's beschikbaar voor investeren in duurzame energie (SDE+). Denk aan de aanschaf van zonnepanelen. Investeer je in het opwekken van duurzame energie? Dan kun je een extra vergoeding krijgen voor de stroom die je produceert. 

Je vraagt de subsidie voor duurzame energie aan in het voor- of najaar.
Hoe hoog de subsidie is, hangt af van de opbrengst van je zonnepanelen en de energieprijs. Stijgt de energieprijs, dan krijg je een lagere subsidie. Daalt de energieprijs, dan krijg je een hogere subsidie. Je krijgt geen vergoeding voor de aanschaf van het materiaal.

Meer weten? Ontdek meer over subsidies voor duurzame energie

Onze leveranciers

Onze leveranciers voor advies en begeleiding bij energiebesparing zijn INNAX en Hellemans Consultancy. Voor de inkoop van zonnepanelen hebben we samen met leden een overeenkomst met Tenten Solar afgesloten. Signify (voorheen Philips Lighting) hebben we geselecteerd voor ledverlichting tegen aantrekkelijke condities. Kies je voor een van hen, dan ben je zeker van de juiste prijs en kwaliteit.

Neem contact op

Ook energie besparen? Wij helpen je graag. Neem contact op met:

David Hoorn
Productgroepmanager Energie
  • 06 52 75 28 84
David Hoorn